Evropa

Kabinet ukrajinskog predsednika: Rezolucije u ruskom parlamentu su korak bliže rušenju sporazuma iz MInska

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Ukrinform

15/02/2022

-

14:12

Kabinet ukrajinskog predsednika: Rezolucije u ruskom parlamentu su korak bliže rušenju sporazuma iz MInska
Kabinet ukrajinskog predsednika: Rezolucije u ruskom parlamentu su korak bliže rušenju sporazuma iz MInska - Copyright Johanna Geron, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kabinet ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskod smatra da je usvajanje rezolucije o nezavisnosti Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR) u ruskom parlamentu, korak bliže rušenju sporazuma iz Minska, saopštio je savetnik kabineta predsednika Mihail Podoljak.

"Čak i samo pokretanje pitanja u Rusiji o priznanju nezavisnosti okupacionih struktura je korak bliže rušenju sporazuma iz Minska. Ako je Rusija odlučila 'de jure' i 'de fakto' da se povuče iz Minskih sporazuma, to dokazuje da je ruska strana odgovorna za nedostatak napretka u pregovaračkom procesu za okončanje rata u Donbasu", stoji u saopštenju, prenosi agencija Ukrinform.

Podoljak je dodao i da bi "sve korake Moskve u ovom pravcu trebalo da proceni međunarodna zajednica". 

Šta je usvojio ruski parlament?

Danas je Državna duma Rusije usvojila nacrt rezolucije o priznanju samoproglašenih Donjecke narodne republike i Luganjske narodne republike. Za ovu odluku glasao je 351 poslanik, protiv je bilo 16, a uzdržan jedan poslanik.

Predsednik Donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin izjavio je da će dokument odmah biti upućen predsedniku države, prenosi agencija RIA Novosti.

"Biće upućen apel predsedniku da razmotri pitanje priznavanja Donjecke Narodne Republike i Luganjske Narodne Republike kao nezavisnih, suverenih i nezavisnih država. Kijev se ne pridržava Minskih sporazuma. Našim građanima i sunarodnicima koji žive u Donbasu potrebni su pomoć i podrška", rekao je Volodin.

profimedia

 

Dodao je da su poslanici "uvereni da će priznavanje DNR i LNR stvoriti osnove za obezbeđenje bezbednosnih garancija i zaštitu stanovnika republika od spoljnih pretnji, kao i za jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN, i za pokretanje procesa međunarodnog priznanja obe države".

U predlogu rezolucije se kaže da poslanici "smatraju moralno opravdanim priznanje nezavisnosti DNR i LNR".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa