Fokus

Borelj: EU za razgovore, Severni tok 2 neće postati operativan ako dođe do rata između Rusije i Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

10:37

Borelj: EU za razgovore, Severni tok 2 neće postati operativan ako dođe do rata između Rusije i Ukrajine
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Dok tenzije između Rusije i Ukrajine nastavljaju da rastu, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je EU spremna da razgovara o ruskoj zabrinutosti za bezbednost.

"Da bi se otklonile brige svih, jedini način je da se sedne za pregovarački sto i razgovara", izjavio je Borelj u intervjuu za Radio 4 BBC.

On je takođe upozorio da gasovod Severni tok 2 "neće postati operativan ako dođe do rata između Rusije i Ukrajine", preneo je Rojters. Rusija je tokom poslednjih meseci rasporedila više od 100.000 vojnika oko ukrajinskih granica, ali negira planove za invaziju i zahteva bezbednosne garancije od Zapada.

Inače, ruski ministar odbrane rekao je danas da će se određene trupe koje se nalaze blizu granice sa Ukrajinom vratiti u svoje baze nakon što su okončale vojne vežbe, prenosi BBC pozivajući se na agenciju Interfaks.  Međutim, dodao je da će velike vojne vežbe nastaviti da se održavaju širom zemlje.

"Jedinice u južnim i zapadnim vojnim okruzima, koje su završile svoje misije, ukrcavaju se u vozove i na vojne kamione, i danas će se vratiti u svoje garnizone. Neke jedinice će se priključiti vojnim konvojima", rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov. 

Planirano je da se još jedna velika vojna vežba u tom regionu, koju zajednički izvode Rusija i Belorusija, završi 20. februara.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet