Evropa

Britanija bi mogla da blokira ruske firme na Londonskoj berzi

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

15:09

Britanija bi mogla da blokira ruske firme na Londonskoj berzi
Boris Džonson - Copyright Tanjug AP/Tom Nicholson/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanija bi mogla da blokira ruske kompanije u prikupljanju kapitala na Londonskoj berzi i da razotkrije njihovu imovinu i vlasništvo koje imaju u Londonu i drugde, ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson.

"Ono što radimo je targetiranje određenih ruskih banaka, ruskih kompanija kako bi se obezbedilo preduzimanje koraka, i čak preduzimanje daljih koraka otrktivanjem fasada ruske imovine bilo u ovom gradu ili negde drugde... kao i fasada kompanija u ruskom vlasništvu", rekao je DŽonson novinarima, prenosi Rojters.

Dodao je da paket mera obuhvata "takođe preduzimanje koraka za sprečavanje ruskih kompanija da prikupljaju kapital na londonskom finansijskom tržištu", ocenivši da je reč o "veoma, veoma tešakom paketu".

Džonson je naveo da, iako je uočio neke znake otvaranja za diplomatsko rešenje sa Rusijom oko Ukrajine, najnoviji obaveštajni podaci o tome šta se dešava na terenu i dalje nisu ohrabrujući.

Britanija, Sjedinjene Države, Evropska unija i drugi saveznici upozorili su da će smesta uvesti teške ekonomske sankcije Rusiji ako dođe do bilo kakve invazije.

Rusija kaže da ne planira invaziju i da se deo njenih vojnih jedinica vraća u svoje baze nakon završene vojne vežbe.

Britanija je prošle nedelje donela novi zakon koji joj omogućava da uvede šire sankcije nego što je ranije mogla ruskim pojedincima i privrednim subjektima za koje utvrdi da destabilizuju Ukrajinu ili podržavaju rusku vladu, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa