Fokus

Internet stranice ukrajinskih ministarstava i banaka pod hakerskim napadom: "Nema pretnje po fondove štediša"

Komentari

Autor: AP

15/02/2022

-

19:30

Internet stranice ukrajinskih ministarstava i banaka pod hakerskim napadom: "Nema pretnje po fondove štediša"
Internet stranice ukrajinskih ministarstava i banaka pod hakerskim napadom: "Nema pretnje po fondove štediša" - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Internet stranice ukrajinskih vladinih agencija i većih banaka danas su bile pogođene sajber napadom, saopštile su vlasti. Napad je usledio nekoliko nedelja posle eskalacije straha da bi Rusija mogla da izvrši vojni napad na susednu Ukrajinu. Rusija je danas pokazala znakove povlačenja, ali zapadne sile zahtevaju dokaze o tome, ističe AP.

Najmanje 10 ukrajinskih veb stranica prestalo je sa radom zbog napada, uključujući one Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva kulture i dve najveće državne banke Ukrajine. Klijenti državne banke u Ukrajini, Privatbank, i državne Sberbanke, prijavili su probleme sa onlajn plaćanjem i aplikacijama banaka.

"Nema pretnje po fondove štediša", navodi se u saopštenju Centra za strateške komunikacije i bezbednost informacija ukrajinskog Ministarstva informacija.

Zamenik ministra Viktor Žora potvrdio je sajber napad. Ministarstvo je sugerisalo da bi Rusija mogla stajati iza incidenta, bez navođenja detalja.

"Moguće je da je agresor pribegao taktici sitnih nestašluka, jer njegovi agresivni planovi uopšte ne funkcionišu", navodi se u saopštenju.

Sredinom januara, Ukrajina je optužila Rusiju da stoji iza sajber napada koji je privremeno onemogućio oko 70 veb stranica ukrajinske vlade istovremeno. Tokom prošlomesečnog napada, objavljeno je saopštenje da Ukrajinci treba da se "plaše i očekuju najgore".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet