Fokus

Nove varnice na relaciji Vašington-Moskva: SAD tvrde da Rusija planira da objavi lažni snimak

Komentari
Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države tvrde da Rusija planira da izmisli povod za invaziju na Ukrajinu na osnovu lažno snimljenih video-materijala u kojima su napadnuti civili i ruske pristalice u Donjecku i Lugansku. Iz Kremlja su to odlučno demantovali. 

Do novih varnica na relaciji Vašington-Moskva dolazi pošto je Amerika odlučila da rasporedi dodatnih 3.000 trupa u Poljsku i Rumuniju.

Rusija razmatra nekoliko opcija koje bi mogle da posluže kao izgovor za napad na Ukrajinu, tvrdi portparol Stejt departmenta Ned Prajs i dodaje da je među njima i montirani video snimak koji prikazuje teške posledice eksplozije, civilne žrtve i opremu koja navodno pripada Ukrajini ili članicama NATO-a.

Tanjug AP/Kevin Lamarque

 

"Video će biti objavljen kako bi pokazao pretnju po rusku bezbednost i kako bi opravdao vojne operacije. Taj video, ako se objavi, mogao bi Putinu da obezbedi potrebnu varnicu koja bi pokrenula rat protiv Ukrajine. Ne znamo da li će Rusija upotrebiti tu ili drugu opciju narednih dana", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

"Vašington želi da odvrati Moskvu"

Kako je precizirao, Vašington je odlučio da iznese ove optužbe da bi "odvratio" Rusiju od realizacije tih planova. Reagovala je britanska ministarska spoljnih poslova Liz Tras na Tviteru.

"Ovo je jasan i šokantan dokaz ruske ni sa čim izazvane agresije i tajne aktivnosti da destabilizuje Ukrajinu. Takva ratoborna namera prema suverenoj demokratskoj zemlji je u potpunosti neprihvatljiva i najsnažnije je osuđujemo", navela je ona.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da takve optužbe ne čuju prvi put, ali da se ništa slično nije do sad pojavilo. Ruski ambasador u EU rekao je za CNN da Moskva ne planira nikakve operacije u Ukrajini. U međuvremenu, nastavlja se intenzivna diplomatska trka kako bi se sprečio potencijalni sukob. Tokom posete Kijevu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je ponudio ulogu posrednika u pregovorima između Ukrajine i Rusije.

EPA/SERGEI KARPUKHIN

 

"Želeo bih da ponovim da nastavljamo da podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim. Cenim poruke predsednika, koje naglašavaju zdrav razum i dijalog. Kao što sam ranije naglasio, Turska je spremna da pomogne kako bi se okončala kriza između dva prijateljska naroda koji su naši susedi u Crnom moru", rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Jelisejska palata saopštila je da će francuski predsednik Emanuel Makron 7. februara otputovati u Moskvu, a dan kasnije u Kijev. Makron je telefonom razgovarao i sa Putinom i ukrajinskim predsednikom i tom prilikom istakao važnost dijaloga i oživljavanje Normandijskog formata, koji bi trebalo dovede do rešenja sukoba u Donbasu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet