Evropa

Zelenski i Erdogan razgovarali duže od četiri sata, predsednik Turske ponudio da posreduje u sastanku s Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

18:08

Zelenski i Erdogan razgovarali duže od četiri sata, predsednik Turske ponudio da posreduje u sastanku s Rusijom
Zelenski i Erdogan razgovarali duže od četiri sata, predsednik Turske ponudio da posreduje u sastanku s Rusijom - Copyright (Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Kijevu da je njegova zemlja spremna da učini ono što je u njenoj moći da se reši ukrajinsko-ruska kriza i ponudio da bude domaćin sastanka lidera Ukrajine i Rusije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je inicijativu Erdogana, s kojim je danas razgovarao duže od četiri sata, javio je Rojters.

Erdogan je ponovio da Ankara odlučno podržava teritorijalni integritet Ukrajine. 

Ukrajina i Turska su danas potpisale sporazum o slobodnoj trgovini i druge ugovore.

Ankara ima dobre odnose sa Kijevom i Moskvom, ali se protivi ruskoj politici u Siriji i Libiji, kao i činjenici da se Krim pripojio Rusiji 2014. godine, podseća Rojters.

Iako ojačava saradnju sa Rusijom po pitanju odbrane i energije, Turska je prodala dronove Ukrajini, što je naljutilo Moskvu, dodaje britanska novinska agencija.

Vrednost trgovine između Turske i Ukrajine iznosila je sedam milijardi dolara u 2021. godine, a vrednost izvoza ukrajinskih proizvoda 4,1 milijardu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa