Evropa

SAD šalju dodatne trupe u Evropu, Rusija smatra da je to "neopravdano"

Komentari
Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je osudila odluku Sjedinjenih Američkih Država o slanju dodatnih trupa u Evropu. Iako iz Vašingtona tvrde da je reč o podršci NATO saveznicima, iz Moskve poručuju da je to destruktivan korak koji povećava tenzije i dokaz da Rusija ima razloga za zabrinutost.

Pentagon je saopštio da će dodatnih 2,000 američkih vojnika biti poslato iz Severne Karoline u Poljsku i Nemačku, a da će još 1,000 koji su već u Nemačkoj otići u Rumuniju. Prethodno je najavljeno da je 8,500 vojnika spremno da ako bude potrebno, da bude prebačeno u Evropu.

"U slučaju još jedne invazije Putinovih snaga na Ukrajinu, američke snage neće biti angažovane na terenu, u borbama na tlu Ukrajine. Predsednik je to veoma jasno stavio do znanja", izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

profimedia

 

Dodao je da SAD istovremeno ima obavezu prema svojim NATO saveznicima, kako bi se osigurala podršku Članu 5, i da se zato razmatra niz opcija da pomognemo jačanju Alijanse na njenoj istočnoj granici.

"Jedini odgovoran način da krenemo napred je diplomatija"

Dodatne američke trupe u Evropi potpuno su neopravdane, smatra zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško. Kako tvrdi, takva odluka samo će podstaći Kijev da nekažnjeno krši sporazum iz Minska.

"Jedini odgovoran način da krenemo napred je diplomatija, a jedina efikasna strategija kako bi se Rusija primorala na diplomatiju je politika odvraćanja. Ono što nam daje mira jeste da već vidimo da diplomatija funkcioniše. Prvo se razgovaralo u decembru, pa početkom januara, pa krajem januara, sada smo na početku februara i diplomatski napori se nastavljaju", rekao je šef Ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba.

Da je diplomatija na delu, potvrđuju brojni kontakti svetskih lidera. Kako saopštava Dauning strit, u telefonskom razgovoru s ruskim predsednikom britanski premijer Boris Džonson poručio  je da sve evropske demokratije imaju pravo da teže članstvu u NATO. 

Iz Kremlja poručuju da je Putin skrenuo pažnju na nespremnost Alijanse da na odgovarajući način odgovori na opravdanu zabrinutost Rusije. S druge strane, predsednik Bajden i njegov francuski kolega Emanuel Makron potvrdili su svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Stoltenberg: NATO, EU i SAD ujedinjeni u odgovoru na krize

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je odluku SAD da pošalje dodatne trupe u Nemačku, Poljsku i Rumuniju i ocenio da je to snažan signal američke posvećenosti zajedničkoj odbrani. Poručio je da se razmatra raspoređivanje dodatnih vojnih snaga u jugoistočnim delovima Alijanse i da se kroz NATO "SAD i EU zajedno suočavaju sa trenutnom krizom".

"Jaki smo, odlučni i ujedinjeni u našem odgovoru", poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je na konfrenciji za medije nakon sastanka sa novoimenovanim premijerom Severne Makedonije, Dimitrom Kovačevskim, ocenio da se broj ruskih trupa u i oko Ukrajine popeo na više od 100.000 i naglasio da je primećeno zančajno pomeranje ruskih vojnih snaga u Belorusiju.

"Ovo je najveće raspoređivanje ruskih snaga još od Hladnog rata" , izjavio je Stoltenberg.

On je u ime NATO ponovo uputio poziv Moskvi na dijalog i upozorio da će "svaka dalja ruska agresija imati velike posledice i nositi visoku cenu".

Navodi da je NATO spreman da se anagažuje u dijalogu sa Moskvom, ali i da neće praviti kompromise oko ključnih principa kao što su pravo svake nacije da izabere svoj put i sposobnost Alijanse da zaštiti i odbrani sve saveznike.

"Posvećeni smo pronalasku političkog rešenja sa Rusijom, ali moramo biti spremni i za najgore", poručio je Stoltenberg. Obraćajući se premijeru Severne Makedonije, Stoltenberg je ponovio da je stabilnost na Zapadnom Balkanu od velike važnosti za NATO i pohvalio makedonski doprinos NATO mirovnim trupama na Kosovu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa