Fokus

Stiglo reagovanje i Rusije, demantuju da su poslali odgovor SAD

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

09:32

Stiglo reagovanje i Rusije, demantuju da su poslali odgovor SAD
Stiglo reagovanje i Rusije, demantuju da su poslali odgovor SAD - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio je danas da Rusija još nije SAD dostavila odgovor nakon što je Vašington prošle sedmice odgovorio na ruski predlog o bezbednosnim garancijama. Prethodno su pojedini mediji preneli da je iz američkog Stejt departmenta potvrđeno da je Moskva odgovorila nakon što su joj SAD i NATO dostavili odgovore na zahteve o garancijama bezbednosti.

"To nije tačno", rekao je Gruško za agenciju RIA Novosti. On je dodao da su odgovori koje bi trebalo da pošalju u SAD i NATO još u pripremi.

Osim ovoga, ministar spoljnih poslova Lavrov rekao je i da je poslao pitanja ministrima spoljnih poslova NATO, kao i američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, o tome kako Alijansa razume princip nedeljivosti bezbednosti, izjavio je visokorangirani diplomatski izvor za RIA Novosti, kao da još uvek nije dobio odgovore.

Dodao je da Moskva nastavlja da priprema "konsolidovan" odgovor SAD i NATO o bezbednosnim garancijama, a da se poruka Lavrova odnosi na to kako Zapad razume princip "nedeljivosti bezbednosti".

SAD rekle da su dobili odgovor od Rusije

Prethodno su pojedini strani mediji preneli da su SAD dobile pisani odgovor od Rusije nakon što je Vašington prošle nedelje dostavio pisane odgovore na zahteve Moskve za bezbednosne garancije.

"Možemo da potvrdimo da smo dobili pisani odgovor od Rusije", rekao je portparol Stejt departmenta, preneo je Rojters.

On je dodao da bi bilo neproduktivno pregovarati u javnosti, tako da Vašington prepušta Rusiji ako želi da razgovara nakon što je uputila odgovor. Takođe je naveo da SAD ostaju potpuno posvećene dijalogu kada je reč o tim pitanjima i da će nastaviti konsultuje sa svojim saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu.

Moskva je krajem prošle godine SAD i NATO uputila predloge garancija za bezbednost, koji obuhvataju dalje neširenje NATO na istok, kao i to da Ukrajina neće ući u članstvo Alijanse.

SAD i NATO su 26. januara dostavili pisane odgovore, a Moskva je saopštila da te odgovore razmatra, navodeći da SAD i NATO nisu odgovorili na glavno pitanje - neširenje NATO na istok. Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na Ukrajinu, dok Moskva kategorički odbacuje te tvrdnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet