Fokus

Bajden: Moguće da Rusija napadne Ukrajinu u februaru

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2022

-

10:58

Bajden: Moguće da Rusija napadne Ukrajinu u februaru
Bajden: Moguće da Rusija napadne Ukrajinu u februaru - Copyright Tanjug AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden upozorio je ukrajinskog predsednka Volodimira Zelenskog da "postoji jasna mogućnost" da Rusija napadne Ukrajinu u februaru, navode iz Bele kuće.

"Sada je i javno rekao, a mi na to upozoravamo već mesecima", rekla je Emili Horn, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost, preneo je "Glas Amerike".

Rusija je saopštila da ima "malo razloga za optimizam" da bi tenzije mogle da se smanje na istoku Evrope, pošto su SAD odbacile zahtev da se Ukrajini zabrani članstvo u NATO i da Zapad povuče svoju vojsku i naoružanje iz zemalja koje se graniče sa Rusijom. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao je da američki odgovor ne sadrži ništa pozitivno, ali da bi neki elementi mogli da vode do pregovora o sekundarnim pitanjima.

SAD i evropske zemlje su odbacile predloge Moskve. Lavrov je rekao da će zvanično podneti predloge Putinu, podseća "Glas Amerike". Portparol Kremlja Dimitrij Peskov najavio je da će Moskva brzo odgovoriti i "uvek postoji opcija nastavka dijaloga, što je u interesu obe strane".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet