Fokus

Lavrov: SAD nisu odgovorile na pitanje Rusije o širenju NATO

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

11:54

Lavrov: SAD nisu odgovorile na pitanje Rusije o širenju NATO
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP/Jean-Christophe Bott/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da SAD u svom odgovoru na ruski nacrt sporazuma o garancijama bezbednosti nisu odgovorile na najvažnije pitanje - o neširenju NATO na istok.

"Nema pozitivne reakcije na glavno pitanje u tom dokumentu, a glavno pitanje je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO na istok i razmeštanja ofanzivnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Ruske Federacije", rekao je Lavrov novinarima, prenosi RIA Novosti.

On je dodao i da će predsednik Vladimir Putin doneti odluku o tome kako će zvanična Moskva reagovati na odgovor SAD na nacrt garancija za bezbednost.

Lavrov je rekao da Moskva analizira odgovor i da će, posle međuresorne koordinacije, biti izvešten Putin, koji će zatim odlučiti o daljim koracima, prenosi RIA Novosti.

SAD i NATO juče su predali Rusiji odgovore na nacrte sporazuma o garancijama za bezbednost, koje im je Moskva uputila krajem prošle godine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je na konferenciji za medije da SAD neće praviti kompromise kada je reč o politici "otvorenih vrata" NATO, i da je upravo to potvrđeno u pisanom odgovoru na zahteve Rusije. On je dodao i da je Vašington "spreman na svaki scenario u vezi sa Ukrajinom, ali da i dalje prednost daje diplomatiji".

Prema njegovim rečima, američki predsednik Džozef Bajden je aktivno učestvovao u sastavljanju odgovora, lično je unosio izmene i odredio konačnu formu dokumenta. Blinken je rekao da odgovor SAD predstavlja odraz već poznatih stavova Vašingtona.

U odgovoru je navedeno i šta zabrinjava SAD i saveznike kada je reč o aktivnostima Moskve, ali i predlozi za saradnju u oblastima gde Moskva i Vašington mogu da nađu dodirne tačke, tako da u dokumentu ima "veoma pozitivnih stvari", dodao je Blinken.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet