Evropa

Normandijska četvorka podržala prekid vatre u istočnoj Ukrajini: Poštovanje primirja bez obzira na razlike

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

26/01/2022

-

21:57

Normandijska četvorka podržala prekid vatre u istočnoj Ukrajini: Poštovanje primirja bez obzira na razlike
Normandijska četvorka podržala prekid vatre u istočnoj Ukrajini: Poštovanje primirja bez obzira na razlike - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Savetnici predsednika Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke koji su se danas sastali u Parizu u okviru pregovora Normandijske četvorke, u zajedničkom saopštenju su potvrdili svoju posvećenost održanju prekida vatre na istoku Ukrajine dogovorenom sporazumom iz Minska.

Kako prenosi Rojters, oni podržavaju poštovanje primirja, bez obzira na razlike po drugim pitanjima vezanim za primenu sporazuma iz Minska, naveli su u saopštenju na sajtu francuskog predsedništva.

Savetnici predsednika zemalja Normandijske četvorke dogovorili su se da se ponovo sastanu za dve nedelje u Berlinu, prenosi AP.

Predstavnici Rusije i Ukrajine zajedno sa francuskim i nemačkim zvaničnicima održali su razgovore u Parizu usred rastućih tenzija između Moskve i Kijeva.

Razgovori su najnoviji diplomatski napori u pokušaju da se spreči sukob između dve zemlje. Nekoliko rundi diplomatije na visokom nivou nije donelo nikakav napredak.

Sastankom se sprovodi takozvani "normandijski format" koji je ranije korišćen za obnavljanje odnosa između Ukrajine i Rusije, nakon aneksije Krima 2014.

Francuska je pozvala na više dijaloga za deeskalaciju tenzija i najavila da će predsednik Emanuel Makron razgovarati i sa ruskim i sa ukrajinskim predsednikom "u narednim danima".

Sličnih reči bilo je i na sastanku ministara spoljnih poslova Francuske i Holandije u Berlinu.

Analena Berbok iz Nemačke je istakla da je zajednički cilj Evropske unije u ukrajinskoj krizi "ostaje odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine".

"Svaka dalja agresija Rusije na Ukrajinu imala bi ozbiljne posledice. Politički, strateški i podjednako ekonomski i finansijski", rekla je ona.

"Veoma je važno da jasno stavimo do znanja Rusiji, ujedinjeni, da akteri moraju da nastave dijalog, ali da nikada nećemo prihvatiti kršenje ukrajinskog suvereniteta. Dalji akti agresije će imati ozbiljne posledice", dodala je Berbokov.

Velika Britanija je poslala protivtenkovsko oružje Ukrajini, ali je isključila mogućnost slanja borbenih trupa.

"Mi isporučujemo odbrambeno oružje Ukrajini. Pružamo ekonomsku podršku i pozivamo Rusiju da odustane od upada, i vrlo jasno stavljamo do znanja da bi, ako to urade, došlo do velikih ekonomskih troškova Rusiji", rekla je ministarka spoljnih poslova Liz Trus.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u sredu da, iako koncentracija ruskih trupa u blizini Ukrajine predstavlja pretnju, "njihov broj sada nije dovoljan za ofanzivu velikih razmera".

"Još im nedostaju neki ključni vojni elementi i sistemi za organizovanje velike ofanzive punog obima", rekao je Kuleba novinarima.

Usred tenzija između Rusije i Ukrajine, SAD, Britanija, Australija, Nemačka i Kanada povukle su diplomate iz Kijeva.

Do sada su ruske vojne jedinice viđene na jugozapadu Rusije kako vežbaju gađanje bojevom municijom, ratni avioni u Kalinjingradu na Baltičkom moru izvode bombardovanje, desetine ratnih brodova plove na vežbe u Crnom moru i Arktiku, dok borbeni avioni i padobranci stižu u Belorusiju na zajedničke ratne igre.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa