Fokus

SAD i saveznici planiraju slanje vojske i u srpsko susedstvo, čekaju se odgovori Mađarske, Rumunije i Bugarske

Komentari

Autor: Politico

26/01/2022

-

17:35

SAD i saveznici planiraju slanje vojske i u srpsko susedstvo, čekaju se odgovori Mađarske, Rumunije i Bugarske
SAD i saveznici planiraju slanje vojske i u srpsko susedstvo, čekaju se odgovori Mađarske, Rumunije i Bugarske - Copyright Tanjug/LPhot Ben Shread/MoD/Crown Copyright via AP

veličina teksta

Aa Aa

SAD i nekolicina saveznika su u razgovorima o raspoređivanju još hiljada vojnika u istočnoevropskim zemljama NATO-a pre bilo kakve potencijalne ruske invazije na Ukrajinu kao znak podrške Kijevu, izjavila su za CNN tri američka zvaničnika upoznata sa diskusijama.

Među zemljama koje razmatraju prihvatanje raspoređivanja su Rumunija, Bugarska i Mađarska. U svaku od ovih zamalja bilo bi raspoređeno 1.000 vojnika, slično prednjim borbenim grupama koje su trenutno stacionirane u baltičkim državama i Poljskoj.

SAD i Velika Britanija su među onima koji razmatraju nova raspoređivanja pre invazije, ali nije svih 30 članica NATO voljno da to uradi, kaže evropski diplomata. Stoga su SAD u razgovorima da pošalju dodatne snage na bilateralnoj osnovi ili, kako je to opisao jedan zvaničnik, kao "koaliciju voljnih", prenosi Politiko.

Američke snage bi mogle da deluju, kao što već rade, jednostrano u Evropi, ali i pod postojećim komandnim strukturama NATO.

Kremlj bi, navodi portal, mogao da iskoristi ovaj potez kao primer agresivnog stava NATO-a i opravda svoje gomilanje snaga duž ukrajinskih granica.

U pripravnosti kontingent od 8.500 vojnika 

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da je kontingent od 8.500 vojnika u pripravnosti i spreman da bude raspoređen u Evropi u veoma kratkom roku ukoliko NATO alijansa zatraži aktivaciju snaga za brzo reagovanje.

Međutim, većina ovih snaga je namenjena za aktivnosti koje podržava puna NATO alijansa. SAD i NATO već imaju desetine hiljada drugih vojnika u Evropi koje mogu iskoristiti za bilo kakvo dodatno raspoređivanje u istočnoevropske saveznike.

Predsednik SAD Džo Bajden je takođe rekao u utorak da će "možda pomeriti neke od tih trupa u bliskoj budućnosti, samo zato što je za to potrebno vreme" i zato što istočnoevropski saveznici SAD imaju "razlog za zabrinutost".

Predsednik Bajden je prvobitno planirao da javnosti iznese komentare o situaciji sa Rusijom već ove nedelje, ali je sada nejasno da li će to učiniti, jer Bela kuća pokušava i dalje da uspostavi diplomatski  kontakt sa Rusijom.

Planiranje vojne akcije dolazi pošto su SAD postale sve zabrinutije da bi dalja ruska invazija na Ukrajinu mogla da se desi u bilo kom trenutku i u kratkom roku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet