Evropa

Nemačka umesto oružja šalje šlemove Ukrajini, gradonačelnik Kijeva pita "da li će im sledeće poslati jastuke"

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2022

-

16:46

Nemačka umesto oružja šalje šlemove Ukrajini, gradonačelnik Kijeva pita "da li će im sledeće poslati jastuke"
Nemačka umesto oružja šalje šlemove Ukrajini, gradonačelnik Kijeva pita "da li će im sledeće poslati jastuke" - Copyright Tanjug/AP/Andriy Dubchak

veličina teksta

Aa Aa

Dok neke evropske zemlje već šalju ili razmatraju slanje oružja Ukrajini, Nemačka namerava da "pomogne" sa 5.000 šlemova za vojnike, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pita "da li će Nemačka ukrajinski narod dalje dalje podržati jastucima".

Ministarka odbrane Nemačke Kristine Lambreht kazala je nakon sednice Odbora Bundestaga za odbranu da se radi o jasnom signalu i poruci: "Uz vas smo". Ona je pozdravila ponovno pokretanje razgovora o rešavanju ukrajinskog konflikta.

"Radimo na tome da se taj konflikt usred Evrope reši mirnim putem", kazala je Lambreht.

Ukrajina je u više navrata zatražila od evropskih zemalja, a tako i Nemačke, pomoć u oružju kako bi se odbranila od mogućeg napada Rusije, ali je ta pomoć odbijana od zvaničnog Berlina.

Ukrajinska vlada zatražila je pismom upućenom Ministarstvu odbrane Nemačke 19. januara pomoć u opremi i navela je, između ostalog, i potrebu za šlemovima i zaštitnim prslucima. Kličko je, međutim, izrazio nerazumevanje zbog ponašanja Berlina.

"Nemam reči za ponašanje nemačke vlade. Ministarka odbrane očigledno nije razumela da imamo posla sa odlično opremljenom ruskom vojskom, koja u svako doba može započeti dalju invaziju Ukrajine. 5.000 šlemova su vic. Kako će nas Nemačka dalje podržati? Možda jastucima?", rekao je Kličko.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa