Region

Različite poruke iz Hrvatske izazvale konfuziju: Zbog Milanovićeve izjave Ukrajina najavljuje demarš

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Politico

26/01/2022

-

14:14

Različite poruke iz Hrvatske izazvale konfuziju: Zbog Milanovićeve izjave Ukrajina najavljuje demarš
Različite poruke iz Hrvatske izazvale konfuziju: Zbog Milanovićeve izjave Ukrajina najavljuje demarš - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U jeku krize u Evropi, širenja straha da bi rusko gomilanje trupa na granici moglo da se završi invazijom na Ukrajinu i pretnjama Zapada oštrim sankcijama Moskvi, u centar pažnje dospela je Hrvatska i njena, kako je procenio Politiko, operacija "sejanja konfuzije".

Izjava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da će ta zemlja povući sve vojnike iz NATO trupa na istoku ukoliko dođe do eksalacije tenzija sa Rusijom izazvala je oštru reakciju i u samom Zagrebu, a dodatnu zabunu stvorila je činjenica da je jedan kontigent hrvatskih vojnika iz Poljske već stigao kući i da Hrvatska zapravo nema koga da povuče.

Plenković se, podsetimo, u utorak uveče izvinio Ukrajini zbog Milanovićevih izjava, u kojima je, između ostalog, rekao da je to jedna od najkorumpiranijih zemalja, da ekonomski stagnira i da nije dobila ništa od EU.

Ovo je inače samo još jedan od nizu sukoba predsednika i premijera Hrvatske, a Politiko podseća da Milanović, nekadašnji lider socijaldemokrata, ima oštar odnos sa vladom desnog centra i da se više puta sukobljavao sa njenim članovima.

Ipak, Milanovićeve izjave nisu samo "pecnule" Plenkovića, već i Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine koje zahteva javno opovrgavanje, kako navode, uvredljivih izjava predsednika Hrvatske i njihovo neponavljanje ubuduće, a ambasador Ukrajine u Zagrebu najavljeno je, Hrvatskoj će uručiti odgovarajući demarš, saopštila je Ambasada Ukrajine u Zagrebu.

Šta je sve rekao Milanović?

Milanović je inače u utorak rekao da Hrvatska "neće imati ništa" s tim što NATO pojačava prisustvo na istoku Evrope zbog situacije oko Ukrajine.

"Ako dođe do eskalacije povući ćemo do zadnjeg hrvatskog vojnika", istakao je Milanović, a preneo Jutarnji list.

Milanović smatra da se to "događa u predgrađu glavnog grada Rusije", a da je način da se Ukrajina sačuva - da joj se ekonomski pomogne.

Milanović takođe smatra da Ukrajini nije mesto u NATO i ocenjuje da je to jedna od najkorumpiranijih država na svetu. Ukazao je da treba smiriti političku scenu, ne dopustiti da ekstremisti vrše pritisak na politiku i ponovio da zato Hrvatska u tome neće učestvovati.

"Hrvatska od toga treba da pobegne, kad je požar - zatvaraj vrata", rekao je Milanović.

Izvinjenje Plenkovića

Posle izjave koja je uzburkala javnost stigla je i reakcija premijera Hrvatske. Osim toga, demantovao je Milanovićeve izjave da će doći do povlačenja vojnika, jer ih tamo ni nema.

"Koliko je meni poznato, hrvatskih vojnika u Ukrajini nema", rekao je premijer novinarima i dodao da se kontingent hrvatske vojske koji je bio u Poljskoj vratio upravo ovih dana.

Dodao je da su Milanovićeve izjave nestvarne i da je izjava o Ukrajini kao korumpiranoj zemlji uvredljiva.

"Ovim putem se izvinjavam Ukrajincima, Ukrajinkama, u ime hrvatske Vlade izvinjavam se Ukrajini, jednoj od prvih država koja je priznala državu Hrvatsku i koja trenutno ima okupirane delove, kao što je imala Hrvatska", naveo je Plenković.

EPA/ANTONIO BAT

 

Milanovićevu izjavu da Ukrajina nije dobila ništa od EU demantovao je podacima da je Evropska unija, što bespovratne pomoći, što zajmova dala do sada 17 milijardi evra, a najavila je novu pomoć.

"U prvi tren sam pomislio da je to nekakav ruski zvaničnik koji govori", rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje hoće li vojnici Hrvatske, članice NATO, učestvovati u operaciji ako dođe do sukoba, premijer je odgovorio pitanjem "Odakle su uopšte sve te teze?".

Politika Hrvatske je "deeskalacija napetosti, sprečavanje eventualnog sukoba, podrška teritorijalnoj celovitosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine", rekao je Plenković.

O NATO trupama ne odlučuje predsednik

Kako piše Politiko, usred ukrajinske krize došlo je do iznanđujućeg vojnog manevra - hrvatske operacije sejanja konfuzije. Milanoviću se, osim Plenkovića, suprotstavio i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

On je novinaru nemačkog Frankfurter Allgemeine Zeitunga Mihaelu Martensu rekao da "predsednik ne govori u ime Hrvatske, već u svoje.

"Mi jesmo i ostaćemo verna članica NATO-a. Sve što radimo, radimo u dogovoru s našim partnerima", rekao je Grlić Radman.

profimedia

 

Ipak brzo se ispostavilo da su se hrvatske snage u Poljskoj već vratile kući ranije ove nedelje na kraju rutinskog raspoređivanja, kako je objavljeno na sajtu hrvatskog Ministarstva odbrane.

Borbena grupa NATO u Poljskoj je pre nekoliko dana tvitovala da će "uskoro" dočekati novi hrvatski kontigent, ali Jutarnji list je tada objavio da zemlja nije planirala da pošalje novu jedinicu ove godine - tako da neće biti snaga za povlačenje ako se nešto i dogodi u Ukrajini u narednim nedeljama ili mesecima.

Milanovićevi komentari su takođe izazvali zabunu jer, iako je predsednik u funkciji vrhovnog komandanta hrvatske vojske, raspoređivanjem NATO trupa rukovodi ministarstvo odbrane, uz odobrenje parlamenta.

Ukrajina najavila demarš

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zahteva javno opovrgavanje, kako navode, uvredljivih izjava predsednika Hrvatske i njihovo neponavljanje ubuduće, a ambasador Ukrajine u Zagrebu najavljeno je, Hrvatskoj će uručiti odgovarajući demarš, saopštila je danas Ambasada Ukrajine u Zagrebu.

Navodi se da je u ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova bila pozvana ambasadorka Hrvatske Anica Ðamić, kojoj je, kako se navodi, prenesen stav o rezolutnoj neprihvatljivosti izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića upućenih na adresu ukrajinske države.

Komentari (0)

Evropa