Evropa

Kijev zatražio izvinjenje Milanovića, Plenković morao da interveniše: Njegova izjava o Ukrajini je nestvarna

Komentari

Autor: Klix.ba

25/01/2022

-

22:53

Kijev zatražio izvinjenje Milanovića, Plenković morao da interveniše: Njegova izjava o Ukrajini je nestvarna
Kijev zatražio izvinjenje Milanovića, Plenković morao da interveniše: Njegova izjava o Ukrajini je nestvarna - Copyright EPA/ANTONIO BAT

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je danas Zoran Milanović izneo niz spornih izjava o Ukrajini, rekavši između ostalog, da Ukrajini nije mesto u NATO-u, službeni Kijev zatražio je izvinjenje hrvatskog predsednika.

Iz ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da je zbog Milanovićevih izjava u Ministarstvo pozvana ambasadorka Hrvatske u Ukrajini Anica Đamić.

Milanović se još nije izvinio Ukrajini, ali to je, u ime Vlade Hrvatske, učinio premijer Andrej Plenković.

Plenković je istakao da su Milanovićeve izjave o Ukrajini "nestvarne" i izvinio se Ukrajincima u ime Vlade Hrvatske.

"Ovim putem se izvinjavam Ukrajincima, Ukrajinkama, u ime hrvatske vlade izvinjavam se Ukrajini, jednoj od prvih država koja je priznala državu Hrvatsku" i koja trenutno ima okupirane delove, kao što je imala Hrvatska, rekao je Plenković.

Plenković je naglasio da je politika Hrvatske deeskalacija napetosti, sprečavanje sukoba, podrška celovitosti Ukrajine.

"Koliko sam ja uspeo da vidim, u tom nekakvom napadu šećera, šta je on tu sve izgovorio? Ja sam mislio da je to neki brifing i da je to neki ruski službenik. U Ukrajini naših vojnika nema pa ne znam na koje on to vojnike misli", dodao je Plenković.

Podsećamo, Milanović je danas izjavio, između ostalog, da Ukrajini nije mesto u NATO-u i prozvao SAD za podsticanje "državnog udara" 2014. godine.

On je naveo da Hrvatska neće biti vatrogasac u vezi sa poslednjim dešavanjima u Ukrajini i da će se svaki do poslednjeg hrvatskog vojnika povući iz Ukrajine ukoliko dođe do eskalacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa