Fokus

Stoltenberg pozvao Rusiju da deeskalira situaciju: NATO je odbrambeni savez i ne traži konfrontaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2022

-

19:51

Stoltenberg pozvao Rusiju da deeskalira situaciju: NATO je odbrambeni savez i ne traži konfrontaciju
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiji da deeskalira situaciju oko Ukrajine.

"Još jednom pozivamo Rusiju da smesta deeskalira trenutnu situaciju. NATO strogo veruje da tenzije i neslaganja treba da se reše dijalogom i diplomatijom. NATO je odbrambeni savez i mi ne tražimo konfrontaciju. Ali nećemo praviti kompromise sa principima na kojima počiva bezbednost naše alijanse", rekao je Stoltenberg na onlajn konferenciji za medije.

Stoltenberg je rekao da Rusija planira da na to područje pošalje dodatne snage, upozorivši da su ruski vojnici raspoređeni i u Belorusiji.

On je rekao da Rusija nastavlja da gomila svoje vojne trupe nadomak Ukrajine, navodeći da u je ovom trenutku duž granice sa tom susednom zemljom raspoređeno više od 100 hiljada ruskih vojnika.

Članice NATO su se saglasile danas sa SAD o pismenom predlogu Rusiji u kojem se konstatuje da je Rusija prekinula diplomatske odnose sa Alijansom, ali se Rusija i poziva se na ponovno uspostavljanje diplomatskih predsavništava u Moskvi i Briselu.

"Predložili smo i uspostavljanje vojnih predstavništava između Rusije i NATO kako bi se obezbedila transparentnost i smanjili rizici, ali i otvaranje hitne direktne linije za rešavanje urgentnih situacija ukoliko se budu dogodile. Spremni smo da saslušamo šta zabrinjava Rusiju, ali želimo da utvrdimo kako da se ojačaju fundamentalni pricipi evropske bezbednosti iza kojih svi stojimo", rekao je Stoltenberg.

On je ukazao da Rusija mora da povuče svoje snage iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije gde su raspoređene bez saglasnosti tih država i istakao da je veoma značajno da se smanji rizik od sukoba, uvede kontrola naoružanja i poveća stepen transparentnosti u odnosima Rusije i NATO.

Podstimo, ranije danas SAD su dostavile svoj pismeni odgovor povodom zahteva Moskve o bezbednosnim garancijama, a potom je to učinio i NATO.

U rusko ministarstvo spoljnih poslova došao je ambasador SAD u Rusiji Džon Saliven, navodi TASS.

Ubrzo nakon informacija da je Saliven predao pisani odgovor Vašingtona, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je na konferenciji za novinare da SAD nude Rusiji "ozbiljan diplomatski put napred".

To uključuje zaštitu prava nacija da biraju svoje saveze, rekao je Blinken.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet