Evropa

Ukrajina: Nemamo primedbe na odgovor koji su SAD uputile Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

17:52

Ukrajina: Nemamo primedbe na odgovor koji su SAD uputile Rusiji
Dmitro Kuleba - Copyright AP/John Macdougall

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da njegova vlada odobrava odgovor administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena Rusiji povodom bezbednosnih garancija u Evropi koje Moskva traži.

Kuleba je rekao da je Kijev video američki "pisani odgovor" pre nego što ga je američki ambasador u Moskvi Džon Saliven lično dostavio Kremlju u sredu, preneo je Gardijan. Američka vlada je ponovila podršku Ukrajini i pravo da se priključi NATO, što je u suprotnosti sa ruskim zahtevima da Ukrajina ne uđe u Severnoatlansku alijansu.

"Važno je da SAD održe blizak kontakt sa Ukrajinom, pre i posle svih kontaka sa Rusijom. Nema nikakve odluke bez Ukrajine, to je zlatno pravilo", poručio je Kuleba putem Tvitera.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da je odgovor Vašingtona "nezadovoljavajući" i da ruski predsednik Vladimir Putin trenutno razmatra američki dokument, koji je dostavio američki ambasador u Moskvi.

Zamenica državnog sekretara SAD, Vendi Šerman, rekla je da Bela kuća nije voljna da dopusti "prikrivene ustupke" oko Ukrajine, niti da povuče NATO trupe iz istočnoevropskih zemalja, uključujući Rumuniju i Bugarsku, kako Moskva traži.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa