Evropa

Potraga za diplomatskim izlazom iz krize na granici Rusije i Ukrajine: U čijem dvorištu je sada lopta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/01/2022

-

08:59

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države su Rusiji predale pisani odgovor na zahteve Moskve u vezi sa bezbednosnim garancijama koje traži. Državni sekretar SAD Entoni Blinken kaže da NATO "zadržava politiku otvorenih vrata", ali da predlog nudi ozbiljan diplomatski izlaz iz krize, ako kako je rekao, Rusija tako odluči.

Ruski ambassador pri Evropskoj uniji naglašava da Rusija ne sprema vojni napad, a za eksalaciju situacije krivi NATO, zbog, kako ističe, "nepoštovanja bezbednosnih granica usmeno ustanovljenih posle pada Sovjetskog saveza".

Blinken je rekao da SAD nastavljaju da jačaju odbranu Ukrajine i tvrdi da nema razlike u mišljenjima između Amerike i njenih saveznika. Dokument koji je predao američki ambasador u Moskvi nije objavljen, a Blinken tvrdi da u njemu nema nikakvih ustupaka kad je reč o širenju NATO-a. Dodao je i da je dobro što su stvari razjašnjene napismeno, odnosno vrlo precizno. Lopta je, kaže, u ruskom dvorištu.  

"Diplomatski put postoji. Biće teških posledica ako Rusija izabere put agresije. Podržavamo bezbednost i ekonomiju Ukrajine, u tome smo ujedinjeni. Na Rusiji je da odgovori. Mi smo spremni, kakav god taj odgovor bio", ističe Blinken.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da je i ta organizacija Moskvi dostavila poseban dokument.  

"Političko rešenje je i dalje moguće. Ali Rusija mora da krene u deeskalaciju i zaista se potrudi da nađe put ka takvom rešenju. Mi smo predloge izneli,  spremni smo da saslušamo ruske ideje i nađemo zajednički jezik", navodi Stoltenberg

Blinken očekuje diskusiju sa Sergejom Lavrovom u narednim danima. Upitan koliko će vremena biti potrebno ruskoj strani da razmotri odgovor, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško je novinskoj agenciji Interfax rekao – "proučićemo".

"Naši partneri su naš projekat proučavali gotovo mesec i po dana", dodaje Gruško. 

Ruski ambasador u EU: Rusija ne planira na napadne nijednu zemlju

Euronews TV

Pre vesti o tome da je Rusija dobila pismeni odgovor od SAD, zamenica Entonija Blinkena, Vendi Šerman rekla je da ima indicija da bi Rusija možda mogla da napadne Ukrajinu sredinom februara, ali da predsednik Kine verovatno ne bi želeo da se to dogodi u vreme kada se održavaju Olimpijske igre.

Ruski ambassador pri EU u razgovoru za Euronews insistira na tome da Rusija nema nameru da napadne Ukrajinu, uprkos gomilanju svoje vojske na granici sa tom zemljom. 

"Rusija ne planira da napadne ni Ukrajinu, ni bilo koju drugu zemlju. To je blef koji nije izmislila Rusija, već zemlje koje sada šire tu histeričnu poruku u Evropi i svetu.", kaže ruski ambasador Vladimir Čizov.

Sa njegove tačke gledišta, NATO je kriv, a ne Rusija, jer ne poštuje bezbednosne garancije koje su usmeno dogovorene posle kolapsa Sovjetskog Saveza.  

"Bili biste iznenađeni kada biste videli koliko je oružja NATO rasporedio uz granciu sa Rusijom. Da ne govorim o vojnim bazama. Čak bih dodao kao čisto statističku stvar da je broj preleta uz rusku granicu iznad Crnog mora prošle godine povećan za 60 odsto", dodaje Čizov.

Među mogućim sankcijama koje Zapad razmatra protiv Moskve, nalazi se i zabrana pokretanja gasovoda Severni tok 2. Međutim, ambasador kaže da će Rusija naći druga tržišta za svoj prirodni gas.  

"Mislim da su evropski potrošači oni koji treba da se brinu. Jer, živeće bez relativno jeftinog ruskog gasa, koji imamo u izobilju. Moraće da nađu drugi način da greju svoje domove. Zima još nije prošla", isitče Vladimir Čizov.

Čizov kaže da njegova zemlja radi na nalaženju diplomatskog rešenja krize, ali da sve opcije ostaju na stolu.  

Kakvo je stanje u Ukrajini?

U međuvremenu, Ukrajinu frustrira što Nemačka odbija da pošalje pomoć u naoružanju, što pokazuje izvesne razlike zapadnih saveznika u pristupu krizi. Poslednje što je Berlin poslao bilo je 5.000 šlemova, na šta je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, ironično rekao da sada očekuju jastuke.

Euronews TV

"Nemačka vlada je jasno rekla da neće slati oružje u krizna područja, jer ne želimo da dolivamo ulje na vatru. Verujem da je to pravi način i u ovom slučaju", rekla je nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht.

Dok se međuratna zajednica bori da pronađe rešenje za krizu, u Ukrajini se političari najvišeg ranga drže mirno i umanjuju pretnju nastalu gomilanjem ruskih trupa na njihovim granicama, izveštava reporterka Euronews-a.

Ministar spoljnih poslova je rekao da je trenutni broj vojnika nedovoljan za pun napad, dok je predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski više puta naglasio da je situacija pod kontrolom.

Iako postoji privid normalnosti na ulicama Kijeva, mnogi Ukrajinci osećaju da su izostavljeni iz pregovora koji bi mogli da odrede budućnost njihove države.

Američka ambasada u Kijevu ostaje otvorena, ali je ponovljen poziv američkim građanima da napuste zemlju ako to žele. U odvojenom sastanku u Normandijskom formatu u Parizu o rešavanju krize na istoku Ukrajine, nije bilo pomaka, ali se razgovori nastavljaju iduće nedelje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa