Fokus

Republikanci u Senatu predložili zakon za podršku Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

23:26

Republikanci u Senatu predložili zakon za podršku Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji
Republikanci u Senatu predložili zakon za podršku Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Republikanci u američkom Senatu predložili su danas zakon za podršku Kijevu i uvođenje sankcija Rusiji zbog gomilanja vojske u blizini ukrajinskih granica.Uvođenjenjem ovog predloga u proceduru, nazvanog Zakon o nepopustljivoj evropskoj teritoriji (NYET), ne znači da su stali pregovori republikanaca i demokrata o zajedničkom dvopartijskom predlogu zakona o Ukrajini, saopštio je visoki republikanski zvaničnik za Rojters.

Predlog zakona republikanaca predviđa zaustavljanje izgradnje gasovoda Severni tok 2 i uvođenje obaveznih sankcija za taj projekat, ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Takođe bi se uvele sankcije velikim ruskim bankama, ako bi došlo do invazije i sekundarnih sankcija bankama koje su poslovale sa bankama pod sankcijama.

Kako se navodi, neslaganje oko toga kako se odnositi prema Severnom toku 2, kojim bi se gas dopremao Nemačkoj direktno iz Rusije, zaobilazeći Ukrajinu i sekundarne sankcije bankama, su dve glavne prepreke u pisanju dvopartijskog zakona.

Senatori obe stranke poručili su da žele da deluju brzo kako bi pomogli Ukrajini, sa sankcijama Rusiji i većom vojnom pomoći Kijevu, u onome što se čini retkim slučajem dvopartijske saradnje u podeljenom Kongresu, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet