Briselske vesti

Savet Evrope pozvao na hitnu deeskalaciju kako bi se izbegao oružani sukob: "Brinu nas tenzije oko Ukrajine"

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

22:30

Savet Evrope pozvao na hitnu deeskalaciju kako bi se izbegao oružani sukob: "Brinu nas tenzije oko Ukrajine"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Saveta Evrope pozvali su danas na hitnu deeskalaciju i jačanje napora kako bi se izbegao mogući oružani sukob u Ukrajini.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog visokih tenzija oko Ukrajine. Zaprepašćeni smo perspektivom velikog sukoba na našem kontinentu između naših država članica", poručili su u zajedničkoj izjavi predsedavajući Komiteta ministara Saveta Evrope Luiđi Di Majo, predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tini Koks i generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Najviši zvaničnici Saveta Evrope potvrdili su podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i pozvali sve zainteresovane države članice da udvostruče svoje napore kako bi izbegle dalje zaoštravanje situacije i mogući oružani sukob.

"Pozivamo na hitnu deeskalaciju retorike i akcija i težnju za dijalogom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da dijalog o smirivanju situacije u vezi s Ukrajinom mora biti zasnovan na Statutu Saveta Evrope i Evropske konvencije o ljudskim pravima koju su sve države članice Saveta Evrope dužne da poštuju, podržavaju i primenjuju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa