Evropa

"Ahtisari, Bilt, Fišer": Lajtl predlaže neutralne igrače da utiču na Kijev kako bi se smanjile tenzije

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2022

-

07:37

"Ahtisari, Bilt, Fišer": Lajtl predlaže neutralne igrače da utiču na Kijev kako bi se smanjile tenzije
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog pokreta Austrije (EBOe) Kristof Lajtl predložio je da bivši političari iz neutralnih država utiču na Kijev kako bi se smanjile tenzije.

Lajtl, koji je bio predsednik Privredne komore Evrope, s tim u vezi pomenuo je nobelovca Martija Ahtisarija, bivšeg predsednika Finske, Doris Lojthard, bivšu predsednicu Švajcarske, Karla Bilta, bivšeg premijera Švedske i Hajnca Fišera bivšeg predsednika Austrije.

On je kazao da predsednik Rusije Vladimir Putin ne strahuje od Ukrajine, već od mogućnosti članstva te zemlje u NATO.

"Putin strahuje da bi NATO 400 kilometara od Moskve mogao stacionirati svoje rakete", podvukao je Lajtl u izjavi agenciji APA.

Prema njegovim rečima, u aktuelnoj krizi bi pomoglo ako bi predstavnici iz neutralnih država Ukrajini preneli svoje iskustvo sa neutralnošću. Na konstataciju da je Rusija, nakon raspada bivšeg SSSR-a garantovala teritorijalni integritet Ukrajine, Lajtl je kazao da je to obećanje dato kada se još nije diskutovalo o članstvu Ukrajine u NATO.

Kada je reč o sankcijama, Lajtl ističe da one nanose štetu svima. Nije želeo da savetuje da li u slučaju ruske invazije u Ukrainu treba obustaviti gasovod "Severni tok 2", ali je poručio da će Rusi onda svoj gas prodavati Kini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa