Fokus

Rusko povlačenje - znak dobre volje ili trik: Moskva objavljuje snimke, Zapad traži dokaze

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2022

-

12:22

Rusko povlačenje - znak dobre volje ili trik: Moskva objavljuje snimke, Zapad traži dokaze
Rusko povlačenje - znak dobre volje ili trik: Moskva objavljuje snimke, Zapad traži dokaze - Copyright Prinstcreen YouTube/Минобороны России, TanjugAP/Andrew Harnik, Alexei Nikolsky, Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

U danima kada se činilo da napetost na rusko-ukrajinskoj granci raste, i kada je rastao strah od ruske invazije na Ukrajinu, usledio je za mnoge iznenađujući potez Moskve – objavljeno je da povlače deo trupa sa granice sa Ukrajinom. Međutim, lideri zapadnih zemalja nisu uvereni u povlačenje ruske vojske i traže dokaze za takve tvrdnje. Ministri odbrane NATO sastaju se u Briselu na dvodnevnom sastanku gde će jedna od glavnih tema biti napetost na istoku Evrope. 

Juče ujutru jedna od glavnih vesti u svetskim medijima bila je objava ruskog ministra odbrane koji je rekao da će se određene trupe, koje se nalaze blizu granice sa Ukrajinom, vratiti usvoje baze, nakon što su okončane vojne vežbe.  

"Jedinice u južnim i zapadnim vojnim okruzima, koje su završile svoje misije, ukrcavaju se u vozove i na vojne kamione, i danas će se vratiti u svoje garnizone. Neke jedinice će se priključiti vojnim konvojima", rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov. 

Kao dokaz tih tvrdnji, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je video-snimak onoga za šta tvrde da je povlačenje vojne opreme iz delova blizu ukrajinske granice.

Prva reakcija sa Zapada stigla je od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je rekao da se “ne vide znaci deeskalacije” na granici Rusije i Ukrajine, ali da znaci koji dolaze iz Moskve u vezi sa diplomatskim naporima "pružaju određene razloge za oprezni optimizam". 

Stoltenberg ni danas nije uvereniji u rusko povlačenje jer je rekao da ostaje da se vidi da će zaista da dođe do toga. On tvrdi da Rusija povećava broj trupa i da je na putu još trupa.   

"Ako zaista počnu da povlače snage, to je nešto što ćemo pozdraviti. Oni su uvek pomerali snage napred-nazad, tako da samo to što vidimo kretanje snaga i borbenih tenkova, ne potvrđuje pravo povlačenje", izjavio je Stoltenberg na početku dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO.

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

U rusko povlačenje nisu uvereni i u Ukrajini, a ministar spoljnih poslova te zemlje Dmitro Kuleba je rekao: "Naše pravilo glasi: ne verujte onome što čujete, već onome što vidite. Kad vidimo da se te trupe povlače, verovaćemo u deeskalaciju".

Danas se oglasio i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski koji je rekao da još ne vidi povlačenje. "Iskren da budem, reagujemo na realnost koju imamo", naveo je.

U međuvremenu ukrajinske agencije za sprovođenje zakona održale su vežbe odgovora na mogući upad u zgradi vlade i policijske stanice na 30 kilometara od granice sa Krimom, potvrdio je ranije danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski.

Istovremeno ukrajinske oružane snage razmeštaju radarske punktove za avijaciju u Donbasu i rasporedile su više od dvadesetak tenkova u blizini sela Podlesne u blizini linije vojnog kontakta u Donbasu, saopštila je pres-služba Narodne milicije samoproglašene Narodne Republike Luganska (NRL).

Međutim, iz ruskog ministarstva spoljnih poslova stižu potpuno drugačije tvrdnje. Portparolka Ministarstva Marija Zaharova je rekla da će 15. februar 2022. biti upisan u istoriji kao dan kada je propala zapadna propaganda. "Osramoćeni su i uništeni bez ijednog ispaljenog metka", napisala je Zaharova na društvenoj mreži Telegram. 

To nije bilo dovoljno da uveri američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegovog francuskog kolegu Emanuela Makrona koji su juče obvavili telefonski razgovor. Oni su se saglasili da je potrebno proveriti objavu Moskve o početku povlačenja ruskih snaga. Usledili su i oštriji tonovi jer je Bela kuća saopštila da su predsednici razgovarali o spremnosti Zapada da se Moskvi nametnu "teške posledice". 

Tanjug AP/Evan Vucci

 

Dokaze o ruskom povlačenju ne vide ni u Velikoj Britaniji, rekao je ministar odbrane Ben Volas. Dodao je da neposredna zapažanja pokazuju suprotno od izjava koje dolaze iz Kremlja. 

Dok se suočava sa nepoverenjem Zapada, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je i da se jedinice Južnog vojnog okruga vraćaju se u garnizone nakon manevara na Krimu. 

"Ešalon sa vojnom opremom jedinica Južnog vojnog okruga prešao je Krimski most na putu ka kontrolnim punktovima nakon završetka planiranih vežbi", navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi RIA Novosti. I uz to je objavljen snimak kretanja ešalona preko Krimskog mosta.

Iz EU stiže poruka da Rusija treba da izabere između rata i diplomatije

Situacija u vezi sa ukrajinskm krizom je nakon tvrdnji iz Moskve i nepoverljivih izjava sa Zapada sada dodatno postala nejasna. Zbog toga iz EU stižu poruke da Moskva šalje "oprečne signale", i to povodom zahteva donjeg doma ruskog parlamenta kojim se od ruskog predsednika Vladimira Putina traži da prizna nezavisnost samoproglašenih DNR i LNR. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da Rusija tek treba da dokaže svoju spremnost za deeskalaciju. 

Predsednik Evropskog Saveta Šarli Mišel je rekao da Moskva mora da bira između rata i diplomatije, i pozvao je Rusiju da delima, a ne rečima demonstrira volju za deeskalacijom.

"Rusija je u poslednja dva dana signalizirala da bi mogla biti otvorena za diplomatiju i pozivamo Rusiju da preduzme konkretne i opipljive korake ka deeskalaciji, jer je to uslov za iskren politički dijalog", poručio je Mišel u obraćanju evropskim poslanicima.

U međuvremenu je saopšteno da su ukrajinske agencije za sprovođenje zakona održale tokom proteklog vikenda vežbe za odgovor na mogući upad u zgrade vlade i policijske stanice na 30 kilometara od granice sa Krimom. To je izjavio ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski. 

Prema njegovim rečima, policajci su održali "više vežbi, procenjujući sve događaje koji su se dogodili u Ukrajini od 2014. godine", prenosi ruska agencija TASS. 

profimedia

 

"Vežbali smo sve moguće scenarije tokom vikenda na 30 kilometara od administrativne granice Autonomne Republike Krim, uz učešće glavnokomandujućeg ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog", istakao je Monastirski. 

Ministar unutrašnjih poslova je naglasio da Ukrajina neće tolerisati "bilo kakve manifestacije separatizma unutar zemlje, slične onima koje su se pojavile u Harkovu, Lugansku i Donjecku 2014. godine". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet