Fokus

Stoltenberg: Nije kasno da Rusija odstupi od ivice konflikta

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2022

-

17:38

Stoltenberg: Nije kasno da Rusija odstupi od ivice konflikta
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su ministri odbrana zemalja članica Alijanse na danšsnjem sastanku u Briselu razmatrali ”najozbiljniju bezbednosnu krizu” u Evropi u poslednjim decenijama, praćenu ”najvećom koncentracijom ruskih vojnih snaga u Evropi” od kraja Hladnog rata.

”Saveznici su pozdravili sve diplomstke napore, a ima signala i iz Moskve da žele da nastave putem diplomatije. Istovremeneo, do ovog trenutka, nismo videli znake deeskalacije na terenu. Nema povalčenja trupa niti naoružanja. Umesto toga, vidimo masivne ruske vojne snage spremne za napad, visoko osposobljenje, od Krima do Belorusije”, izjavio je Stoltenberg.

Nakon prvog dela sastanka minsitra obrane zemalja članica NATO, Stoltenberg je ponovio da su članice Alijanse od pocetka jasno stavile do znanja Rusiji da će svaka dalja agresija na Ukrajinu imati visoku cenu.

On dodaje da je NATO sve vreme spreman na dijalog i poručuje da nije kasno da Rusija odstupi od ivice konflikta i izabere put mira.

Stoltenberg navodi da je NATO poslao konkretne pisane predloge Rusiji o transparentnosti, kontroli rizika i naoružanja, ali da do danas nije dobio odgovor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet