Fokus

Ruski mediji navode da je Ukrajina granatirala Donjeck i Lugansk, Kijev to demantuje

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

08:37

Ruski mediji navode da je Ukrajina granatirala Donjeck i Lugansk, Kijev to demantuje
Tanjug/AP/Vadim Ghirda - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinske snage bezbednosti jutros su dva sata granatirale devet naselja na teritorijama samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, tvrde lokalni zvaničnici, dok ukrajinska vojska demantuje da je izvršila takvu akciju.

"Ispaljeno je oko 160 granata kalibra većeg od 12,7 milimetara", prenosi Donjecka novinska agencija.

Kako je naveo predstavnik LNR, "oružane formacije Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći oružje koje, u skladu sa Minskim sporazumima, mora da bude povučeno“, prenosi Sputnjik. Prema njegovim rečima, od 3.30 po srednjoevropskom vremenu ukrajinska vojska je iz minobacača kalibra 120 i 82 mm, bacača granata i teških mitraljeza gađala naselja Sokoljniki, Zoloto 5, Vesjolenjko, Nižnje Lozovo i Donjecki koja su pod kontrolom Luganska. Međutim, ukrajinska vlada negira ove optužbe.

"Uprkos činjenici da su naše pozicije gađane zabranjenim oružjem, uključujući artiteljiriju kalibra 122 mm, ukrajinske trupe nisu otvorile vatru kao odgovor", rekao je portparol operacije ukrajinskih zajedničkih snaga za Rojters.

Vlasti ukrajinskog grada Harkova: Građani, ne paničite

Vlasti Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, pozvale su danas stanovnike da ne paniče i ne podlegnu "ruskoj propagandi" ili "psihološkim napadima".

Zvaničnici u tom gradu, koji, kako navodi "Gardijan", predstavlja napredno tehnološko čvorište na samo 40 kilometara od ruske granice, održali su jutros hitan sastanak, prenosi agencija Interfaks.

"Apelujemo na stanovnike našeg regiona i sve Ukrajince da ne šire paniku, glasine i rusku propagandu, i da ne podležu informacionim i psihološkim napadima", poručili su zvaničnici.

"Naš mir pomaže vladi, diplomatama i bezbednosnim snagama da rade svoj posao i da zaštite državu i Ukrajince", dodaje se u apelu.

Zelenski: Proruske snage u Donbasu gađale obdanište

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da su proruske snage u Donbasu raketirale jedno obdanište i da to predstavlja "veliku provokaciju".

"Važno je da diplomate i OEBS nastave posmatračke aktivnosti kao dodatna (sredstva) odvraćanja. Potreban nam je efektivan mehanizam za beleženje svih kršenja prekida vatre", naveo je Zelenski na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet