Fokus

Lavrov o mogućoj eskalaciji: Situacija oko Ukrajine odvija se u glavama Zapada

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

11:02

Lavrov o mogućoj eskalaciji: Situacija oko Ukrajine odvija se u glavama Zapada
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Eskalacija situacije oko Ukrajine stvara se u glavama zapadnih političara i medija, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na početku razgovora sa italijanskim kolegom Luiđi di Majom.

"Cela situacija se ne odvija na našoj teritoriji, već u zapadnim umovima, mozgovima i medijima, pre svega, u Sjedinjenim Američkim Dražavama i Velikoj Britaniji. I, naravno, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg aktivno razvija ovu situaciju", istakao je ruski šef diplomatije, prenosi agencija TASS.

Dodao je da, s obzirom na to, "sva pitanja o onom što oni nazivaju eskalacijom treba da budu upućena njima".

Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva te optužbe naziva propagandom i ističe da štiti "crvene linije" u svojim bezbednosnim interesima.

Inače, aktuelna antiruska histerija u SAD ne dozvoljava američkim zvaničnicima da situaciju oko Ukrajine sagledaju objektivno, saopštila je ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Obratili smo pažnju na izjave portparola američkog Stejt departmenta Neda Prajsa iznete 16. februara u jednom intervjuu za CNN. Zvaničnik je još jednom pokušao da optuži Rusiju za širenje dezinformacija o situaciji u Ukrajini", napisala je ambasada na svom Fejsbuk nalogu, a prenosi ruska agencija TASS.

U saopštenju se navodi da zamajac antiruske histerije koji se zavrteo u Sjedinjenim Državama, "ne dozvoljava američkim kolegama da gledaju na stvari objektivno. Samohipnoza o neizbežnosti ruskog napada opstaje". Ambasada Rusije je pozvala američki Stejt department "da prestane sa potpaljivanjem novinara militarističkim besom" i da se fokusira na istinski važna pitanja postizanja "diplomatskog rešenja za unutarukrajinski sukob".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet