Evropa

Ukrajinski ministar spoljnih poslova: Rusija krši Minske sporazume o prekidu vatre

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

13:49

Ukrajinski ministar spoljnih poslova: Rusija krši Minske sporazume o prekidu vatre
Dmitro Kuleba - Copyright Tanjug/AP/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je danas da Rusija krši Minske sporazume o prekidu vatre. Proruske snage i ukrajinska vojska razmenjuju optužbe, optužujući jedna drugu za prekid primirja na liniji razdvajanja, prenosi Rojters.

"Oštećena je civilna infrastruktura. Pozivamo sve partnere da odmah osude ovo ozbiljno kršenje Minskih sporazuma od strane Rusije, usred već napete bezbednosne situacije", napisao je Kuleba na Tviteru.

Ukrajinske snage bezbednosti jutros su dva sata granatirale devet naselja na teritorijama samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, tvrde lokalni zvaničnici, dok ukrajinska vojska demantuje da je izvršila takvu akciju.

"Ispaljeno je oko 160 granata kalibra većeg od 12,7 milimetara", prenosi Donjecka novinska agencija.

Kako je naveo predstavnik LNR, "oružane formacije Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći oružje koje, u skladu sa Minskim sporazumima, mora da bude povučeno", prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, od 3.30 po srednjoevropskom vremenu ukrajinska vojska je iz minobacača kalibra 120 i 82 mm, bacača granata i teških mitraljeza gađala naselja Sokoljniki, Zoloto 5, Vesjolenjko, Nižnje Lozovo i Donjecki koja su pod kontrolom Luganska. Međutim, ukrajinska vlada negira ove optužbe.

"Uprkos činjenici da su naše pozicije gađane zabranjenim oružjem, uključujući artiteljiriju kalibra 122 mm, ukrajinske trupe nisu otvorile vatru kao odgovor", rekao je portparol operacije ukrajinskih zajedničkih snaga za Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa