Evropa

SAD primile odgovor Rusije na predloge o bezbednosnim garancijama, Moskva objavila pismo

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

15:39

SAD primile odgovor Rusije na predloge o bezbednosnim garancijama, Moskva objavila pismo
SAD primile odgovor Rusije na predloge o bezbednosnim garancijama, Moskva objavila pismo - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države primile su danas odgovor Rusije na bezbednosne predloge Vašingtona, izjavio je zvaničnik Stejt departmenta.

On je rekao da je odgovor uručen američkom ambasadoru u Moskvi Džonu Salivenu, javio je Rojters.

Prethodno je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov najavio da će Rusija danas Sjedinjenim Američkim Državama poslati odgovor o pitanju bezbednosnih garancija.

On je dodao da će Moskva pismo objaviti jer je, kako kaže, neophodno da svi zainteresovani građani shvate šta se dešava i kakva je čija pozicija, prenosi TASS.

Šta piše u odgovoru

 Rusija insistira na povlačenju svih američkih snaga iz centralne i istočne Evrope i navodi da će morati da reaguje, uključujući i vojno-tehničkim merama, zbog nespremnosti Vašingtona da pregovara o garancijama o bezbednosti.

U pisanoj reakciji, koju je predala američkom ambasadoru u Rusiji DŽonu Salivenu na američki odgovor na bezbednosne garancije, po prvi put je, međutim, navela da je spremna da razgovara o uzajamnim inspekcijama raketnih lokacija, preneo je Rojters.

Moskva je u osam tačaka navela da SAD nisu dale konstruktivan odgovor na sve ključne predloge Rusije, uključujući odustajanje od širenja NATO-a i otvaranja baza na teritoriji bivših sovjetskih republika, preneo je Sputnjik.

Moskva insistira na tome da američke trupe i naoružanje budu povučeni iz Centralne, Istočne Evrope i Baltika.

"Sigurni smo da u tim zonama ima sasvim dovoljno nacionalnog vojnog potencijala. Spremni smo da razgovaramo o toj temi na osnovu članova 4. i 5. ruskog nacrta sporazuma", navodi se u tekstu.

Ističe se i da se "crvene linije", kao i pravo Rusije na njihovu odbranu i dalje ignorišu.

Moskva navodi da SAD i NATO uvećavaju vojnu aktivnost kod ruskih granica.

U odgovru Moskva predlaže da se u okviru bezbednosnih garancija praktično realizuje ideja uvođenja moratorijuma na rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi.

Kako se navodi, Moskva razmatra ovaj problem kao jedan od prioritetnih u rusko-američkom dijalogu.

Moskva insistira na tome da Kijev mora da realizuje sporazume iz Minska, da se prekinu isporuke oružja Ukrajini, da se povuče već isporučeno oružje, da svi zapadni instruktori moraju da odu i da NATO odustane od vojnih vežbi sa Ukrajinom.

Rusija očekuje od SAD i NATO-a konkretne predloge o sadžaju i formama pravnog odustajanja Alijanse od širenja na istok.

SAD i njihovi saveznici treba da odustanu od politike "obuzdavanja" Rusije i da peduzmu konkretne, praktične korake za deeskalaciju vojno-političke situacije.

Predlozi Rusije o garancijama bezbednosti treba da budu razmotreni u celini, bez izdvajanja pojedinačnih tačaka, stoji u tekstu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje nakon što je predalo odgovor Moskve na bezbednosne predloge Vašingtona.

U međuvremenu, američki državni sekretar Entoni Blinken promenio je prethodne planove putovanja i obaveza u poslednjem trenutku kako bi prisustvovao sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), koji se održava povodom situacije u Ukrajini.

Kako se navodi, Blinken će govoriti na sastanku SB UN.

"Dokazi na terenu su da se Rusija kreće ka neposrednoj invaziji. Ovo je ključni trenutak", rekla je novinarima ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild, prenosi agencija Rojters

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa