Evropa

Rusija proterala zamenika američkog ambasadora iz Moskve, Vašington razmatra recipročne mere

Komentari

Autor: RIA Novosti

17/02/2022

-

15:23

Rusija proterala zamenika američkog ambasadora iz Moskve, Vašington razmatra recipročne mere
Američka ambasada u Moskvi - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je proterala zamenika američkog ambasadora u Moskvi Barta Gormana, izjavio je za RIA Novosti portparol ambasade SAD Džejson Rebholc.

"Rusija je proterala zamenika šefa misije u Rusiji Barta Gormana. Gorman je bio drugi najvažniji zvaničnik u ambasadi SAD u Moskvi posle ambasadora i ključni član višeg rukovodstva ambasade", rekao je on.

Rebholc je agenciji rekao da Gorman ima važeću vizu i da je u Rusiji manje od tri godine.

Vašington proterivanje diplomate smatra "eskalacionim korakom" i razmatra mogućnost uzvratnih mera.

Podsetimo, rusko ministarstvo odbrane je objavilo snimke povlačenja vojske koja je zavšila vojne vežbe na Krimu, a američke obaveštajne službe tvrde da se broj ruskih trupa na granici sa Ukrajinom ne smanjuje, već da se povećava.

"Da budemo veoma jasni i precizni, mi povlačenje nismo videli. U stvari, poslednjih nedelja, a naročito poslednjih nekoliko dana, primećujemo sasvim suprotno. Sve više ruskih snaga nalazi se na granici i one se spremaju za borbene položaje. To je razlog za našu ozbiljnu zabrinutost", rekao je portparol Stejt deparmenta Ned Prajs.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije je, takođe, upozorio i na to da iz Pentagona sumnjaju da je Moskva povećala svoje prisustvo za čak 7.000 vojnika.

Prema njegovim rečima, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obećao je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da će odgovor Moskve na američku zabrinutost povodom evropske bezbednosti uslediti u narednih nekoliko dana. Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov, međutim, kaže da se ruske trupe povlače i da su vojne vežbe u Belorusiji ušle u završnu fazu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa