Region

"Verujem da se mnogi dok gledaju KIjev i Mariupolj sećaju devedesetih": Šefica Nemačke diplomatije u Sarajevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Klix.ba

10/03/2022

-

11:22

"Verujem da se mnogi dok gledaju KIjev i Mariupolj sećaju devedesetih": Šefica Nemačke diplomatije u Sarajevu
"Verujem da se mnogi dok gledaju KIjev i Mariupolj sećaju devedesetih": Šefica Nemačke diplomatije u Sarajevu - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok nalazi se u zvaničnoj poseti Sarajevu, a tamo se sastala sa trojicom članova Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šafik Džeferoviće. Pre toga susrela se i sa ministarkom spoljnih poslova Biserom Turković.

Evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana je nemački glavni priroritet, kao i moj lično, rekla je nemačka šefica diplomatije Analena Berbok nakon sastanka sa Turković.

Ona je naglasila kako su demokratski i fer izbori bitni za svaku zemlju te želi da integritet izbora u Bosni i Hercegovini biti pojačan.

"Važno je da se izbori održe u planiranom terminu u oktobru", rekla je ona, prenosi Klix.ba.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

Nikad nisam mislila da ću na ovo putovanje poći u vreme kad je naša bezbednost egzistencijalna, dodala je.

"Evropa je suočena s katastrofom rata... Verujem da se mnogi, kad gledaju slike Kijeva i Mariupolja, sećaju slika iz devedesetih, te slike su snažno obeležile i moju generaciju", izjavila je.

Sloboda i mir su jedini put, a Evropa je kuća koja to treba osigurati, poručila je nemačka ministarka u Sarajevu.

Dodala je i kako je Nemačka prvi put uvela specijalnog izaslanika za zemlje Zapadnog Balkana.

Turković: Građani BiH najbolje znaju šta donose agresija i rat

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković nakon sastanka sa nemačkom koleginicom, koja je u službenoj posetu Bosni i Hercegovini, poručila je da eskalacija u Ukrajini i posledice koje je ta kriza izazvala u Evropi samo dodatno usložnjavaju situaciju u BiH i uputila poziv na hitan prekid vatre i nasilja.

"Glavni grad Bosne i Hercegovine, ali i svi gradovi i građani BiH, najbolje znaju šta donose agresija i rat. Naša srca su na strani onih koji se bore za slobodu, demokratiju i evropske vrednosti. Tako je danas, tako će biti i sutra", rekla je Turković.

Ona je naglasila da je s Berbok vrlo otvoreno razgovarala o situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu.

"Nemačko prisustvo je konstruktivno i neophodno i doprinosi stabilnosti i prosperitetu. Bezbednosna i politička pretnja u BiH, koja je izazvana secesionističkim aktivnostima Narodne skupštine RS-a i zaključcima kojima se podrivaju državne institucije i Dejtonski mirovni sporazum, još uvek nije otklonjena", saopštila je Turković.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

Poručila je da je neophodno odmah zaustaviti sve retrogradne procese u BiH, onemogućiti sprovođenje zaključaka NSRS-a, što bi onda po njoj, otvorilo vrata pokretanju reformskih procesa, usvajanju budžeta, ispunjavanju uslova za EU, navodi Klix.ba.

Tokom razgovora Turković i Berbok su se dotakle i zahteva koji je BiH poslala u Brisel, u kojem se traži razmatranje i dodeljivanje statusa kandidata u skraćenom postupku i određivanje datuma početka pregovora.

"Ohrabreni smo nedavnim izjavama kancelara Olafa Šolca, koji je rekao da se pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ozbiljno razmatra", zaključila je Turković.

Dodik: Kako omekšati Brisel da BiH dobije status kandidata

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, nakon sastanka s nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, izjavio je da je tražio da briselska administracija "omekša" i da BiH dobije status kandidata.

"Moje je pitanje bilo da li postoji spremnost da se u vreme sukoba u Ukrajini omekša briselska administracija da BiH dobije kandidatski status", izjavio je Dodik, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

On je naveo da je nemačkoj ministarki objasnio da u BiH nema secesionističkih namera.

Dodik je kazao kako se radi o značajnom spinu da se stanje u BiH prikaže nestabilnim, što, kako je naveo, nije tačno.

"Treba više podržavati EUFOR-ove procene o sigurnosti, a ne neke zabludne političke propagande koja dolazi najčešće iz Sarajeva", izjavio je on.

Dodik je rekao da se budućnost Evrope ne može graditi na razgradnji nekih država te naveo kako misli na BiH i položaj RS-a u njoj.

"Imamo neku saglasnost da se pod pokroviteljstvom Nemačke izgradi potpuno neutralna pravna analiza o stanju BiH i tome šta je rađeno te da na bazi toga razgovaramo dalje", izjavio je Dodik.

"Mir na Balkanu možda nije savršen, ali je od neprocenjive vrednosti"

Uoči posete Zapadnom Balkanu, Berbok je napisala autorski tekst za sarajevski portal, u kome je navela da niko ne zna bolje strahote Ukrajine nego narod iz ovog regiona. 

"Slike porodica koje beže od rata i ukrajinskih gradova u plamenu, sve to priziva sećanje na najmračnije trenutke kad je rat ostavio bolne tragove na tlu Zapadnog Balkana. Istovremeno nam te slike pokazuju da današnji mir na Zapadnom Balkanu možda nije savršen, ali je od neprocenjive vrednosti, za majke i očeve čija deca danas u Sarajevu, Beogradu ili Prištini uče u školama i na fakultetima, umesto da ginu kao vojnici na frontu", istakla je ona. 

Kako je ukazala, taj mir je od neprocenjive vrednosti za Evropu, jer bez mira na Zapadnom Balkanu nema stabilnosti na našem kontinentu. Ona je takođe izrazila zabrinutost što su obnovljeni stari konflikti u regionu.

"Tvitovi i plakati kojima se veličaju ratni zločinci. Žustre rasprave oko statusnih pitanja koje prete da eskaliraju. Politički zvaničnici koji pokušavaju da sruše integritet čitave jedne države, zato što to služi njihovim ličnim interesima. Sve to nanosi štetu ne samo Zapadnom Balkanu, nego svima nama u Evropi", naglasila je. 

"Nemačka ostaje najvažniji investitor na Zapadnom Balkanu"

Ona je rekla da Nemačka ostaje najvažniji trgovinski partner i najvažniji investitor na Zapadnom Balkanu i potvrdila da će nova vlada nastaviti s Berlinskim procesom, započetim na inicijativu njene zemlje 2014. koji je, kako je navela, dosta doprineo regionalnoj saradnji.

"Mi u Evropskoj uniji ne možemo samo da artikulišemo svoja očekivanja, već smo dužni da održimo datu reč. Razumem razočarenje u regionu zbog dodatnih kašnjenja. Pristupni pregovori s Albanijom i Severnom Makedonijom i vizna liberalizacija u skladu sa Šengenskim sporazumom - i jedno i drugo mora sada konačno da se ostvari. Pri tome, ne radi se samo o tehničkim pregovorima. Radi se o budućnosti naše zajedničke Evrope, radi se o miru koji je ovih dana neviđeno ugrožen i koji je od neprocenjive vrednosti", navodi u svom autorskom tekstu nemačka ministarka. 

Plan posete: Berbok sutra u Beogradu

Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok boraviće danas u Sarajevu i Prištini.

Berbok će se, najpre, rano ujutro u Sarajevu sastati sa šeficom diplomatije Bosne i Hercegovine Biserom Turković.Nakon tog sastanka predviđena je zajednička konferencija za novinare.

Posetu Sarajevu ona će završiti razgovorom sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

Zatim će otputovati u Prištinu, gde je planiran sastanak sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani. Berbok će se, potom, sastati i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega će održati zajedničku konferenciju za novinare.

Berbok će drugog dana posete Zapadnom Balkanu posetiti Beograd, a zatim putuje u Moldaviju.

Na kraju posete Prištini Berbok će se sastati sa predstavnicima Kfora i nemačkim vojnicima pri ovoj mirovnoj misiji.

Komentari (0)

Evropa