Evropa

Berbok: Niko ne zna strahote rata bolje od naroda sa Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2022

-

09:18

Berbok: Niko ne zna strahote rata bolje od naroda sa Zapadnog Balkana
Berbok: Niko ne zna strahote rata bolje od naroda sa Zapadnog Balkana - Copyright Tanjug/Michael Kappeler/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Dve nedelje traje novi rat usred Evrope, koji sa sobom nosi smrt i razaranje, a kakve su te strahote niko ne zna bolje od naroda koji žive na prostoru Zapadnog Balkana, poručila je ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok. Nemačka ministarka danas boravi u Sarajevu i Prištini, a sutra u Beogradu, u okviru dvodnevne posete Zapadnom Balkanu.

"Slike porodica koje beže od rata i ukrajinskih gradova u plamenu, sve to priziva sećanje na najmračnije trenutke kad je rat ostavio bolne tragove na tlu Zapadnog Balkana. Istovremeno nam te slike pokazuju da današnji mir na Zapadnom Balkanu možda nije savršen, ali je od neprocenjive vrednosti, za majke i očeve čija deca danas u Sarajevu, Beogradu ili Prištini uče u školama i na fakultetima, umesto da ginu kao vojnici na frontu", istakla je ona.

Kako je ukazala, taj mir je od neprocenjive vrednosti za Evropu, jer bez mira na Zapadnom Balkanu nema stabilnosti na našem kontinentu. Ona je takođe izrazila zabrinutost što su obnovljeni stari konflikti u regionu.

"Tvitovi i plakati kojima se veličaju ratni zločinci. Žustre rasprave oko statusnih pitanja koje prete da eskaliraju. Politički zvaničnici koji pokušavaju da sruše integritet čitave jedne države, zato što to služi njihovim ličnim interesima. Sve to nanosi štetu ne samo Zapadnom Balkanu, nego svima nama u Evropi", naglasila je.

"Mir u okruženju je ponovo napadnut"

Berbok je rekla da te pojave ne smeju da se ignorišu, pogotovo ne danas, kada je, kako je navela "mir u našem zajedničkom okruženju ponovo napadnut na najeklatantniji način".

profimedia

 

"Zato je nama kao novoj saveznoj vladi situacija na Zapadnom Balkanu toliko važna. Za mene kao ministarku spoljnih poslova Nemačke, koja se iz mladih godina i te kako seća stravičnih slika ratova na Zapadnom Balkanu, najveći prioritet jeste da tamo vlada mir i da postoji perspektiva članstva u Evropskoj uniji. To potvrđujem svojim dolaskom u posetu Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji ovih dana, na početku svog mandata. Pored toga smo kao savezna vlada Nemačke imenovali svog specijalnog izaslanika za ovaj region Manuela Saracina", napisala je ona u autorskom tekstu za klix.ba.

Ona je rekla da je zajednički evropski cilj očuvanje mira, a da su za ostvarenje tog cilja, po misljenju Nemačke, potrebne tri stvari: pomirenje, jake demokratije i umrežena ekonomija.

"Zato je važno da međunarodna zajednica ne dozvoli da pojedini akteri u Bosni i Hercegovini svojim rečima i delima punim mržnje destabilizuju svoju državu, to bi ugrozilo celi region. Takođe, što se tiče dijaloga o normalizaciji Srbije i Kosova, tu obe strane moraju, hrabro i pragmatično, da prevaziđu svoje dosadašnje stavove", izjavila je Berbok.

"Radi se o budućnosti zajedničke Evrope"

Ona je rekla da Nemačka ostaje najvažniji trgovinski partner i najvažniji investitor na Zapadnom Balkanu i potvrdila da će nova vlada nastaviti s Berlinskim procesom, započetim na inicijativu njene zemlje 2014. koji je, kako je navela, dosta doprineo regionalnoj saradnji.

"Mi u Evropskoj uniji ne možemo samo da artikulišemo svoja očekivanja, već smo dužni da održimo datu reč. Razumem razočarenje u regionu zbog dodatnih kašnjenja. Pristupni pregovori s Albanijom i Severnom Makedonijom i vizna liberalizacija u skladu sa Šengenskim sporazumom - i jedno i drugo mora sada konačno da se ostvari. Pri tome, ne radi se samo o tehničkim pregovorima. Radi se o budućnosti naše zajedničke Evrope, radi se o miru koji je ovih dana neviđeno ugrožen i koji je od neprocenjive vrednosti", navodi u svom autorskom tekstu nemačka ministarka.

AP/Czarek Sokolowski

 

Ona je komentarisala i ruski napad na Ukrajinu i rekla da predsednik Rusije Vladimir Putin tvrdi da u toj zemlji deluje u samoodbrani, ali da je "ceo svet svedok tome kako je pripremajući napad mesecima nagomilavao vojne jedinice".

"Ruski predsednik tvrdi da mora zaštiti od agresije ljude koji govore ruski jezik. Međutim, celi svet svedoči tome kako njegova vojska zasipa bombama domove Ukrajinki i Ukrajinaca u Harkovu, dakle, ljude koji govore ruskim jezikom", kaže Berbok.

Ona navodi da "rat predsednika Putina već sada za posledicu ima na hiljade poginulih, stotine hiljada rastrgnutih porodica i više od dva miliona prognanih sa svojih ognjišta" kao i da on ovim sukobom ne ugrožava samo Ukrajinu, "već i mir u Evropi i međunarodni poredak".

"Rat predsednika Putina vodi u katastrofu ne samo Ukrajinu, već i Rusiju. Njegov režim je izolovan u međunarodnom kontekstu. To se nigde bolje nije moglo uočiti nego na prošlonedeljnoj sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija gde je sa ubedljivom većinom glasova usvojena rezolucija kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu kao eklatantno kršenje međunarodnog prava. Činjenica što su sve države Zapadnog Balkana s pravom glasa, zajedno sa Nemačkom, nedvosmisleno zauzele jedinstven stav, bio je snažan i važan signal zajedništva", napisala je nemačka ministarka.

Komentari (0)

Evropa