Region

Dodik: BiH i Ukrajina su različite priče, prva zemlja je stradala u konfliktu velikih sila, u drugoj vođen građanski rat

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2022

-

19:19

Dodik: BiH i Ukrajina su različite priče, prva zemlja je stradala u konfliktu velikih sila, u drugoj vođen građanski rat
Dodik: BiH i Ukrajina su različite priče, prva zemlja je stradala u konfliktu velikih sila, u drugoj vođen građanski rat - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Karakter sukoba u Ukrajini i BiH nije isti, jer je prva zemlja nastradala u konfliktu velikih sila, dok je u drugoj vođen građanski rat, a sada i nema kapaciteta da u BiH dođe do sukoba, izjavio je danas srspki član Predsedništva BiH Milorad Dodik na Diplomatskom forumu u Antaliji.

Ukrajina je koletaralna šteta u sukobu velikih, dok se u BiH dogodio građanski rat, naveo je Milorad Dodik na panelu "Budućnost BiH", održanom na Diplomatskom forumu u Antaliji.

Dodik je dodao da je Bosna i Hercegovina po mnogima nedovršena zemlja, ali da nema kapaciteta za rat, kao i da je ta priča je iskonstruisana iznutra ili spolja kako bi se govorilo o novim političkim rešenjima, ali da to nije uspelo. Dodik je još istakao kako bi bilo dobro da BiH dobije status kandidata EU bez uslovljavanja, ali da ne veruje u to, kao ni da Bosna i Hercegovina u emotivnom smislu nije njegova zemlja, pored ostalog i zato što su visoki predstavnici godinama nametali odluke i zakone na štetu konstitutivnih naroda, prenosi RTRS.

On je zaključio i da BiH ima šansu samo u dogovoru triju naroda i da ne postoji odluka o članstvu u NATO, kao i da je ulazak u EU cilj koji bi trebalo ubrzati.

On je istakao da saradnja s tim vojnim savezom ne prejudicira članstvo, kao ni da od alijanse niko nije traži da interveniše u BiH. Dodik je na skupu, kojem je prisustvovao i član Predseništva BiH Šefik Džaferović, ponovio da ta zemlja nema visokog predstavnika, budući da Kristijan Šmit nije došao na tu funkciju kako je to predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, niti je njegovo imenovanje potvrđeno Rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa