Region

Dodik: Ili će Bosna i Hercegovina biti država svih, ili je neće biti

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2022

-

11:30

Dodik: Ili će Bosna i Hercegovina biti država svih, ili je neće biti
Dodik: Ili će Bosna i Hercegovina biti država svih, ili je neće biti - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Lider SNSD i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je lider SDA Bakir Izetbegović najveći krivac što je BiH u ovakvoj situaciji, i to ne "zbog toga što to kaže Milorad Dodik već što to kažu činjenice", dodavši da će BiH ili biti država svih, ili je neće biti.

"Zbog maksimalističkih zahteva Bakira Izetbegovića i SDA nema Vlade FBiH već četvrtu godinu, nema izmena Izbornog zakona. Muslimani biraju dva člana Predsedništva, Hrvatima se uzimaju osnovna prava, a pokušaj disciplinovanja Srba je u toku", rekao je Dodik za Srnu, a preneo RTRS.

Upitan da prokomentariše Izetbegovićevu izjavu da je Dodik kriv za stanje u BiH, pa i odlazak mladih, predsednik SNSD je naveo da "u FBiH nema Milorada Dodika, pa je nejasno ko nije u stanju da četiri godine primeni rezultate izbora, ko ne može da poveća penzije i plate tamo, ko ne može da zadrži mlade tamo".

"Otac Izetbegović je zbog BiH žrtvovao mir. Meni izgleda da je sin Bakir zbog vlasti spreman da žrtvuje BiH. A i jedan i drugi su žrtvovali istinu, ovaj ratnu, ovaj posleratnu. Zato smo godinama u jednoj te istoj tački i iz nje se nećemo pomeriti sve dok Izetbegoviću neko ne objasni da BiH nije islamska država i da mu je nije ostavio babo u amanet. Ili će biti država svih ili je neće biti", poručio je Dodik.

Razlog za strah postoji, ali narodima u BiH nije do rata

Podsetimo, lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocenio je juče da se rat u Ukrajini odražava na BiH, da razlog za strah postoji, ali i da "narodima na Balkanu, naročito narodima u Bosni i Hercegovini, nije do rata".

Izetbegović je u intervjuu za tursku agenciju Anadolija izneo mišljenje da u "Bosni i Hercegovini postoji konsenzus svih da, bez obzira na njihova politička nerazumevanja i nesporazume, moraju, pre svega, sačuvati mir".

"Tu postoji prećutni konsenzus, uključujući i ovu stranu koju predstavlja Milorad Dodik. Preostaje da radimo na tome, da zajednički zaustavljamo te stvari, jer par incidenata može Bosni i Hercegovini naneti ogromne štete, da se zaustavi saobraćaj, protok ljudi, roba", rekao je Izetbegović, kako prenosi N1 BiH.

Izetbegović je tako komentarisao tvrdnje pojedinih međunarodnih zvaničnika, u svetlu dešavanja u Ukrajini, da bi BiH mogla biti mesto novog žarišta potencijalne destabilizacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa