Region

Šmit se sastao sa Analenom Berbok: O granicama BiH se ne može pregovarati

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2022

-

16:18

Šmit se sastao sa Analenom Berbok: O granicama BiH se ne može pregovarati
Kristijan Šmit i Analena Berbok - Copyright Tanjug/AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit izjavio je u Sarajevu, posle sastanka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, da se o granicama BiH i o BiH ne može pregovarati.

"Svako u ovoj zemlji može živeti kako želi i gde želi - u miru", kazao je Šmit, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

"Poseta ministarke Berbok je, pre svega za ljude u BiH, jedan dokaz da međunarodna zajednica i dalje ovaj region drži na oku i posmatra, naročito u ovim teškim vremenima. Jedinstveni smo da evropska integracija BiH može biti jedini put za njenu budućnost, a put BiH ide preko stabilnosti i potrebno je sigurno okruženje ako se dese neophodni koraci", rekao je Šmit.

On je kazao da vidi da je proaktivna uloga Nemačke i drugih država u veoma dobrom okviru i okruženju.

"Hvala Nemačkoj što trajno podržava sigurnost i teritorijalni integritet BiH i integraciju BiH u evropske strukture", dodao je Šmit.

On je naglasio kako treba jasno reći i postaviti se na stranu protiv korupcije i onih koji žele da ovu zemlju vide disfunkcionalnu i podeljenu.

"Zbog toga se zahvaljujem Vladi Nemačke što je stala na tu stranu i što će sigurno stati i suprotstaviti se onim koji podrivaju ovu zemlju", kazao je Šmit.

Prema njegovim rečima, tu u blizini se nalazi Parlamentarna skupština BiH i u njoj treba da se donose odluke.

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

"Međutim, premalo ih je doneto i premalo ih se donosi. Apelujemo da se donesu odgovarajuće odluke", istakao je Šmit.

On je naveo da će OHR i EUFOR dati doprinos za demokratiju u ovoj zemlji.

"Povrede ljudskih prava koje su se događale se ne smeju preneti na naredne generacije i ne smeju se politizovati. Svi zajedno treba da rade na tome - civilno društvo, parlament, mladi i svi mi. U tome vidim svoj zadatak", kazao je Šmit.

"Podrska Šmitu, visoki predstavnik i dalje potreban BiH"

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas u Sarajevu, posle sastanka sa Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom, da daje punu podršku Kancelariji visokog predstavnika.

"Želim da kažem da ova institucija ima obavezu da se zalaže za mir. Ruska vlada je dovela u pitanje ovu instituciju. Međutim, svojim prisustvom želimo da pokažemo da stojimo iza ove institucije i visokog predstavnika Kristijana Šmita", poručila je Berbok, prenosi Klix.ba.

Dodala je da je visoki predstavnik i dalje potreban Bosni i Hercegovini.

"Nije ova funkcija svrha sama sebi, ali posao još nije gotov. Ova regija je regija koju želimo videti u Evropi", dodala je ona.

Na kraju je ponoviila ranije izrečene stavove da izbori u BiH treba da se održe u dogovorenom roku.

"Gospodin Šmit i međunarodna zajednica smatraju da ovde treba da se održe fer i pošteni izbori. Podržaćemo izbore i njihovo održavanje, a vi, gospodine Šmit, imate podršku od nemačke vlade", zaključila je nemačka ministarka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa