Region

U Hrvatskoj zabeležen blagi porast novoobolelih od korone, Capak: Pandemija nije gotova

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

15:44

U Hrvatskoj zabeležen blagi porast novoobolelih od korone, Capak: Pandemija nije gotova
Vakcinacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak izjavio je danas da je u poslednjih nekoliko dana u Hrvatskoj zabeležen blagi porast novoobolelih od koronavirusa i dodao da se brojevi novozaraženih i dalje visoki, dok je broj hospitalizovanih, na respiratoru i umrlih u značajnom padu.

Capak je rekao da ima više razloga za takvu situacija, a kao prvi je naveo pojavu nove BA.2 varijante virusa, koja je, kako je objasnio, jedna podvarijanta omikrona, koja se brzo širi i dominantna je u zapadnoevropskim zemljama. U Hrvatskoj nova varijanta virusa još uvek nije dominantna, rekao je Capak.

Drugi razlog je, kaže, dolazak toplijeg vremena i opuštanje ljudi, koji, kako kaže, misle da je pandemija gotova.

"To nije tačno. Virus je još uvek ovde i brojke su još uvek visoke... Moramo biti oprezni i razmišljati da je virus još uvek među nama i može opet biti opasno", rekao je Capak za hrvatski Javni servis HRT.

Govoreći o popuštanju epidemioloških mera, Capak je rekao da to zavisi od kretanja broja novozaraženih.

Na pitanje da li će prisustvo Ukrajinaca, kojih je u Hrvatskoj više od 6.000 uticati na epidemiološku situaciju, Capak je rekao da se obavljaju trijaže i da se proverava vakcinalni status, kao i da su prihvatni centri dobili uputstva.

Komentari (0)

Evropa