Region

Ðukanović: Imam ozbiljno nepoverenje u Vučića i inicijativu "Otvoreni Balkan"

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

16:25

Ðukanović: Imam ozbiljno nepoverenje u Vučića i inicijativu "Otvoreni Balkan"
Ðukanović: Imam ozbiljno nepoverenje u Vučića i inicijativu "Otvoreni Balkan" - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović ponovo je optužio Srbiju da želi da, kako kaže, Crna Gora ne postoji, izrazio "duboko nepoverenje" prema inicijativi Otvoreni Balkan i "ozbiljno nepoverenje" u srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Ðukanović, koji je najavio da će u narednim mesecima posetiti Prištinu, u intervjuu za Kohu je istovremeno izrazio razumevanje za napore tzv. Kosova za članstvo u NATO-u, nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Izrazivši zadovoljstvo što ima priliku da govori za prištinske medije, Ðukanović je na konstataciju da su stavovi Prištine i Crne Gore slični u vezi Otvorenog Balkana i pitanja zašto je zvanična Podgorica odlučila da ne bude deo ove inicijative, rekao da za to postoji nekoliko razloga.

"Konkretno, imam ozbiljno nepoverenje prema predsedniku Srbije. Zašto se dešava ova neverica? Ovo nije antisrpski stav. Naprotiv. I mi sa Srbijom imamo duge i sadržajne odnose i prijateljstvo kroz istoriju, ali nažalost često je bilo faza kada je Srbija pokazivala neskrivenu ambiciju da pripoji Crnu Goru, tretirajucći je kao srpsku državu...", kaže Ðukanović.

U svemu tome je, tvrdi, pomogla Srspka pravoslavna crkva za koju je rekao da je jedan od instrumenata "velikog srpskog nacionalizma u regionu".

"Srpska pravoslavna crkva je ostala kao relativno legitiman prekogranični instrument velikosrpskog nacionalizma. A sav taj katastrofalan politički uticaj i zloupotrebu SPC smo dobro uočili, baš na primeru Crne Gore 2020...", tvrdi Ðukanović i dodaje da Srbija ima nameru da dovede u pitanje crnogorsku državu, kulturni i verski identitet Crnogoraca.

EPA/BORIS PEJOVIC

 

To se, dodaje on, veoma jasno vidi poslednjih godina, kada je Aleksandar Vučić na čelu države Srbije. Poredeći aktuelni period sa vladavinom Slobodana Miloševića, Ðukanović kaže da se iz Beograda "prvo saopštava navodna ugroženost Srba u regionu, a zatim se proglašava spremnost države Srbije da zaštiti ugrožena prava Srba u regionu".

"A onda, naravno, Srbija ruši suverenitet susednih država. Dakle, teško je nekome ko ima tako skrivene namere i ko ih ne krije dovoljno dobro nakon što su postale evidentne, pa čak i kada ih ne kaže sam Vučić, svi ostali njegovi saradnici, počev od ministra unutrašnjih poslova, pa govore o srpskom svetu", kaže Ðukanović i tvrdi da je "ovo samo još jedan naziv za ideju velike Srbije".

Zatim, kako kaže, "pokušavaju da ostvare svoj nacionalistički projekat, a onda pokušavaju da ovo svoje uništenje zakamufliraju nekom vrstom priče o regionalnoj saradnji, koju bukvalno definišu kao Otvoreni Balkan.

"Ne, ovo kod nas ne prolazi. Ne možemo sebi dozvoliti takvu naivnost, ali moramo videti šta se krije iza toga. Iza ovoga vidimo ovu destrukciju, pokušaj uništavanja suvereniteta susednih država, i iz tog razloga vrlo jasno kažemo da jedan od autora ove inicijative nema kredibilitet da nas poziva da se pridružimo ovoj inicijativi".

Na konstataciju da je povezan sa pokušajem atentata na srpskog predsednika i kako to komentariše, Ðukanović kaže da je reč o izmišljotina zarad homogenizacije domaće javnosti.

Dodao je da se dokazi za te optužbe nisu pojavili niti bilo šta drugo što bi, kako navodi, moglo da potkrepi ovu apsolutnu izmišljotinu, rekao je Ðukanović u opširnom intervjuu za Kohu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa