Region

EU produžila okvir za sankcije pojedincima i entitetima u Bosni i Hercegovini

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2022

-

23:34

EU produžila okvir za sankcije pojedincima i entitetima u Bosni i Hercegovini
EU produžila okvir za sankcije pojedincima i entitetima u Bosni i Hercegovini - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Savet Evropske unije je danas doneo odluku kojom se produžava okvir za uvođenje restriktivnih mera, s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini, do 31. marta 2024. godine.

Kako stoji na internet stranici Saveta, Evropska unija će iz tog razloga zadržati svoju sposobnost da nametne ciljane restriktivne mere pojedincima ili entitetima koji narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine.

Restriktivne mere se takođe mogu uvesti protiv onih koji ozbiljno ugrožavaju bezbednosnu situaciju u zemlji ili potkopavaju Dejtonski/Pariski opšti okvirni sporazum za mir.

"Okvir restriktivnih mera predviđa zabranu putovanja u EU za fizička lica i zamrzavanje imovine za fizička i pravna lica. Osim toga, osobama iz EU zabranjeno je da sredstva stavljaju na raspolaganje onima koji su navedeni. Za sada, nijedan pojedinac ili entitet nije podložan restriktivnim merama u okviru ovog okvira", navodi se u saopštenju.

Savet je ponovio svoju nedvosmislenu opredeljenost za EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

"Savet duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji, poziva na potpuni povratak u državne institucije i poziva čelnike zemlje da se ponovo fokusiraju na sprovođenje reformi neophodnih za napredak na putu prema EU, uključujući ustavnu i izbornu reformu i u oblasti vladavine prava", zaključuje se u objavi Saveta Evropske unije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa