Region

Dodik u Briselu: Prestanite da nam pomažete tako što nam proizvodite probleme

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

16:54

Dodik u Briselu: Prestanite da nam pomažete tako što nam proizvodite probleme
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Čan Predsedništva BiH Milorad Dodik u govoru pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta rekao je da Rrepublika Srpska uvažava spoljni suverenitet BiH i ne dovodi u pitanje celovitost zemlje, te upozorava da su u pitanje dovedena ustavna i dejtonska prava Republike Srpske.

"Niti jedan plan niti potez Republika Srpska na povlači da bi se otcepila od BiH, već hoće svoju ustavnu poziciju u BiH. To nije otcepljenje. To je broba za ustavni poredak", poručio je Dodik.

Obračajući se poslanicama Spooljnopolitičkog odbora u Briselu on je rekao da je u zemlji na delu derogiranje ustavnog sistema, a da su usvojene refome "vanustavne, nesprovodive i ništavne".

Ocenio je takođe da je BiH u permanentnoj krizi od svog formiranja i da nikada nije imala periode uspeha bez snažnog međunarodnog mešanja, koje je, prema njegovim rečima, uzrok mnogih probelam u zemllji.

Dodik je upitao EU i međunarodnu zajedicu zašto narode u BiH "tretira kao nesposobne da odlučuju o svojoj sudbini" namećući im visokog predstavnika i trojicu stranih sudija Ustavnog suda.

"Kako bi bilo da u nekom od vaših ustavnih sudova sede Rus, Inidijac i Kinez i odlučuju u vaše ime šta je nečije pravo? Da li biste to prihvatli?", upitao je Dodik.

Član srpskog Predsedništva BiH ocenio je da je "BiH nedovršena i nesatabilna, a mnogi kažu i nemoguća država" i pozvao je EU da pomogne da država profunkcuioniše kao zajednica dva entieta i tri konstitutivna naroda, kako je predviđeno Ustavom

"Tada BiH neće imati nijedan problem. Prestanite da nam pomažete tako što nam prizvodite probleme", zaključio je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa