Region

Krivokapić: Najmanje dva sporna člana u Temeljnom ugovoru sa SPC

Komentari

Autor: Euronews

10/06/2021

-

19:38

Krivokapić: Najmanje dva sporna člana u Temeljnom ugovoru sa SPC
Krivokapić: Najmanje dva sporna člana u Temeljnom ugovoru sa SPC - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da Temeljni ugovor, koji bi ta zemlja trebalo da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom sadrži najmanje dva sporna člana.

Krivokapić, koji je govorio za crnogorsku televiziju Vijesti, rekao je da je to saopštio patrijarhu srpskom Porfiriju.

"Ja sam u petak prosledio direktno pismo patrijarhu, njegovoj svetosti Porfiriju u kome sam kazao naš stav vezan za Temeljni ugovor. Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan deo preambule", rekao je Krivokapić.

Na pitanje koji su članovi, sporni Krivokapić je odgovorio da se jedan član odnosi na verske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o verskim praznicima u Crnoj Gori.

"To je podrazumevalo da imamo veći broj verskih praznika nego što je zakonom predviđeno pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebalo da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški", rekao je crnogorski premijer za Vijesti.

Kako je naveo, drugi sporni deo tiče se člana 7.

"I član 7, deo koji se tiče tog jednog dela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja, koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nisu katastarski upisani", izjavio je Zdravko Krivokapić.

Na navode novinara da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je rekao da je zbog toga prirodno da se preispituje. 

"Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vernik, odlučio sam da zaštitim državu", rekao je Krivokapić.

On tvrdi da je dobio informacije nekoliko dana pre odlaska u Beograd da će biti proglašen "izdajnikom crkve", a da je bilo pokušaja i da se on pokaže kao krivac u slučaju da za mitropolita ne bude izabran Joanikije. 

Dodao je da je dobio informaciju da se insistira da dođe lično u Beograd i da je zbog toga otišao Vladinim avionom i da je obavestio potpredsednika Abazovića, te da je on rekao da smatra da ne treba sada da potpiše ugovor. 

Premijer Crne Gore je rekao i da je danas čuo da se spremalo njegovo hapšenje "zbog veleizdaje zbog potpisivanja protivustavnog Temeljnog ugovora", a na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

Krivokapić je pozvao svakoga iz parlamentarne većine da pokrene proceduru preispitivanja njegovog poverenja, i dodao da neće podneti ostavku.

"U vladi nema političara"

Premijer Crne Gore je rekao da pokojni mitropolit Amfilohije nije učestvovao u formiranju Vlade na nivou imena, ali da je bio zainteresovan da se Vlada formira i da se izmeni Zakon o slobodi veroispovesti, ali i da se ne smanjuju plate i penzije. 

Rekao je da on samo brine o svim građanima bez izuzetka i da ne kalkuliše kakva će biti reakcija političkih partija.

Prema njegovim rečima, možda je najslabiji deo vlade odsustvo promocije ostvarenih rezultata. 

Podsetio je da, osim potpredsednika Dritana Abazovića, u vladi nema političara. 

"Moj stav je bio i pre kretanja u ovu priču i posle završetka izbora da jedino ekspertska vlada Crnoj Gori može doneti dobro i ja ostajem pri tom stavu", rekao je Krivokapić. 

Na pitanje da li to znači da ni Demokratski front neće biti u njegovom timu, Krivokapić je rekao: "U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti niko osim eksperata".

Dodao je i da parlamentarna većina može da se odluči i za drugačiji model formiranja Vlade i da bi to bilo legitimno.

Komentari (0)

Evropa