Region

Dodik: BiH će ostati neutralna u pogledu sukoba u Ukrajini

Komentari

Autor: Fonet

28/03/2022

-

19:24

Dodik: BiH će ostati neutralna u pogledu sukoba u Ukrajini
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Predsedništvo BiH nije razmatralo uvođenje restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji, navodeći da su druga dva člana - Željko Komšić i Šefik Džaferović čak odbila da se o ukrajinskoj krizi uopšte i raspravlja u Predsedništvu, javila je Radio-televizija Republike Srpske.

"Onda je potrebno znati da u BiH ne postoji odluka nadležnog organa za uvođenje restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji. Predsedništvo BiH je po Ustavu nadležno za spoljnu politiku BiH, a ne Savet ministara, kako pokušava da sugeriše bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović", rekao je Dodik, upitan da prokomentariše Džaferovićevu izjavu da traži od Saveta ministara da sprovede restriktivne mere Moskvi.

Predsedništvo BiH saopštilo je danas da su ambasadori Evropske unije (EU) i članica G-7 zahvalili Bosni i Hercegovini za pridruživanje rezoluciji Generalne skupštine UN o osudi ruske agresije na Ukrajinu, nacrtu rezolucije u Savetu bezbednosti UN i merama EU o tom pitanju i zatražili da nastavi takvu politiku.

Teme razgovoora bile su agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, kao i stavovi i aktivnosti koje tim povodom preduzimaju institucije BiH, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, a Džaferović je rekao da od Saveta ministara BiH "da sprovede svoje obaveze i primeni restriktivne mere" EU kojima se BiH zvanično pridružilo.

"Ovaj zahtev predsedavajući Predsedništva BiH će prema Savetu ministara BiH uputiti i u pisanoj formi", saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Dodik je naglasio da će BiH ostati neutralna u pogledu sukoba u Ukrajini i da je to stav koji se neće promeniti.

"Mi iz Republike Srpske sasvim sigurno nećemo menjati stav po tom pitanju", poručio je Dodik. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa