Evropa

Lideri EU dogovorili konsolidaciju sankcija protiv Rusije, posebna uloga za Evropsku komisiju

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

20:47

Lideri EU dogovorili konsolidaciju sankcija protiv Rusije, posebna uloga za Evropsku komisiju
Tanjug/AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Lideri EU 27 na samitu u Briselu dogovori su se da pojačaju podršku Ukrajini, zaoštre sankcije protiv Rusije i oslobode se zavisnsoti od ruskih fosilnih goriva.

Kada je reč o sankcijama, u Briselu konstatuju da četiri paketa do sada usvojenih sankcija već ostavljaju značajne posledice na rusku ekonomiju, a da je sada fokus na punoj primeni sankcija i sprečavanju njihovog zaobilaženja.

EU lideri su ovlastili Evropsku komisiju da radi na nadzoru u primeni sankcija i na zatvaranju mogućih "rupa" uključujući i angažman sa trećim zemljama.

"Sankcije trenutno primenjuje više od 40 zemalja što predstavlja više od polovine svetskog BDP. Pošto imamo različite sisteme, ali isti cilj, dogovorili smo se da dobro pogledamo u nedostake i zaobolaženja koja neki pokušavaju da urade i da učinimo sve u okviru naših sistema da bismo zatvorili rupe i onemogućili zaobilaženje sankcija", izjavila je poredsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona dodaje da su u EU svesni da usvojene sankcije prema Rusiji nemaju isti efekat na sve države koje ih podržavaju zbog različitih ekonomskih sistema.

U EU nisu odgovorili na pitanje medija da li su spremni da kao SAD uvedu "sankcije zbog sankcija" odnosno da kazne one koji ne poštuju mere usvojene zbog ilegalne vojne invazije na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa