Region

Veliki šumski požar u Sloveniji, pomaže i hrvatski kanader

Komentari

Autor: Index.hr

29/03/2022

-

18:32

Veliki šumski požar u Sloveniji, pomaže i hrvatski kanader
Veliki šumski požar u Sloveniji, pomaže i hrvatski kanader - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U velikom požaru koji je zahvatio oko 500 hektara u opštini Predvor, 30-ak kilometara severno od Ljubljane, do sada je izgorelo pet vikendica, a povređeno je i nekoliko vatrogasaca, koji se i dalje bore s vatrenom stihijom.

Požar na obroncima Poboške gore izbio je juče popodne na popularnoj izletničkoj lokaciji, a vatrogasci još nisu uspeli da ga lokalizuju, iako im je u pomoć stigao helikopter slovenačke vojske, prenosi Index.hr.

Kako su rekli vatrogasci, područje požara se još širi, a reč je o šumskom području s mnogo suve smreke i drugog drveća koje lako gori zbog dugotrajne suše.

Danas je, kao i juče, u borbi s požarom oko 250 vatrogasaca, a u pripravnosti je i nova ekipa od njih stotinu.

Protivpožarni avion Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ) upućen je danas u Sloveniju kako bi pomagao slovenačkim vatrogascima u gašenju ovog velikog šumskog požara, prenosi Hina.

Ministar odbrane Mario Banožić u okviru bilateralne saradnje doneo je Naredbu o upotrebi Oružanih snaga RH zbog pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Sloveniji, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Hrvatske.

"Hrvatska vojska i ove godine spremna je da pruži pomoć svojim partnerima i saveznicima u borbi s požarima. Prošle godine naši Canadairi bili su angažovani u Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Turskoj. Time su pokazali visok stepen obučenosti, profesionalizma i spremnosti", naveo je ministar Banožić.

Komentari (0)

Evropa