Region

Dodik: Obaveštajno-bezbednosna agencija privatizovana, stornirati naloge o zabranama

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2022

-

23:40

Dodik: Obaveštajno-bezbednosna agencija privatizovana, stornirati naloge o zabranama
Dodik: Obaveštajno-bezbednosna agencija privatizovana, stornirati naloge o zabranama - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH (OBA) privatizovana i da će tražiti od predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltije da uputi pismo u kojem će navesti da se storniraju nalozi o zabrani ulaska u BiH profesorima, advokatima i drugima koji su, kako kaže, na spisku direktora te agencije Osmana Mehmedagića.

"Muslimani četiri godine ne žele da promene srpski kadar u OBA, nego drže kadar PDP-a i Mladena Ivanića koje je on doveo. Oni su sve prepustili Osmanu Mehmedagiću Osmici da on radi u uslovima kada mu je sporna diploma, kada se protiv njega sprovode postupci i kada je privodio predsednika Suda BiH da ga instruiše kakve će odluke donositi i koje će sudsko veće dovesti", rekao je Dodik.

Osvrćući se na najnovije zabrane ulaska pojedinim značajnim istoričarima, advokatima i drugim ljudima iz Srbije u BiH, Dodik je rekao novinarima da je reč o privatizaciji funkcija i da je jasno zbog čega se to čini, prenosi RTRS.

On je istakao da to ide protiv i tog čoveka i takve prakse.

"Mehmedagić sada samostalno odlučuje o tome jer nama kažu da je samostalno. Sada će se pokrenuti to pitanje kroz institucije. Ako se to radi, onda to mora biti odluka BiH. BiH nije Osmica, nego su BiH i Srbi i Hrvati i muslimani. Ako nema toga, onda to nije odluka", naglasio je Dodik.

On je najavio da će razgovarati sa Tegeltijom kao predsedavajućim Saveta ministara koji ima određene nadležnosti.

"One nisu definitivne i isključujuće, ali ako svi pokušavaju da rade tako kako rade, onda bi možda najbolje bilo da kao predsjedavajući Savjeta ministara napiše pismo u kome će navesti da se storniraju svi ti nalozi i da je ljudima slobodan ulazak u BiH", naglasio je Dodik.

On je dodao da će neki, kako je rekao, uglavnom Bošnjaci poštovati Mehmedagića, a Srbi Tegeltiju.

"Kada se neko najavi da dolazi iz Srbije mi ćemo pokušati da to bude kroz smenu kada rade Srbi i tako ćemo to rešavati. Ali ako je to intencija, odlično su uspeli. Mi to nismo hteli. Ako hoće imaće igru", poručio je Dodik.

Advokatu Goranu Petronijeviću 25. marta na prelazu Karakaj nije dozvoljen ulazak u BiH, jer, kako je navedeno u rešenju, "predstavlja pretnju bezbednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH".

Prethodno je sa prelaza Rača vraćen bivši komandant Žandarmerije Srbije, general Bratislav Dikić "zbog evidencije u registru o strancima, koji popunjava i vodi Služba za poslove sa strancima".

Granična policija BiH je 12. marta zabranila ulazak u BiH profesoru istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Milošu Koviću, uz obrazloženje da "predstavlja pretnju po bezbednost BiH".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa