Region

Mitropolija Crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka SPC registrovane u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Euronews

11/06/2021

-

09:42

Mitropolija Crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka SPC registrovane u Crnoj Gori
Mitropolija Crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka SPC registrovane u Crnoj Gori - Copyright mitropolija.com

veličina teksta

Aa Aa

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka SPC upisane su u registar verskih zajednica u Crnoj Gori, saopšteno je na sajtu Mitropolije.

U današnjem saopštenju Mitropolije crnogorsko primorske navodi se da su nakon stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava podneli uredne prijave sa dokazima za upis u Knjigu evidentiranih verskih zajednica Jedinstvene evidencije verskih zajednica.

"Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, Mitropoliji i Eparhiji izdalo adekvatna uverenja o upisu u Javnu evidenciju", navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu MCP.

Posebno ukazuju da su Mitropolija i Eparhija ovim činom potvrdile raniji stav da će prijave za upis u evidenciju predati nadležnom organu onog trenutka kada iz pravnog sistema budu uklonjene neustavne i diskriminatorne zakonske odredbe, kojim je poništavan njihov ranije stečeni pravni subjektivitet u pravnom poretku Crne Gore.

"Ovim činom je jasno potvrđeno opređeljenje Mitropolije i Eparhije da, na način koji dolikuje i priliči Crkvi, ispoštuju zakonske odredbe koje su u skladu sa civilizacijskim dostignućima i međunarodnim standardima o slobodi veroispovesti u individualnom i kolektivnom aspektu", navodi se u saopštenj.

"Navedenim zakonskim i podzakonskim odredbama, kao i postupanjem Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, u potpunosti je priznat i ispoštovan ranije stečeni i kroz vekove bezbroj puta potvrđeni pravni subjektivitet Mitropolije i Eparhije u Crnoj Gori", saopšteno je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa