Region

Evropski parlament traži istragu o Ðukanovićevim "of-šor" kompanijama

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2022

-

23:20

Evropski parlament traži istragu o Ðukanovićevim "of-šor" kompanijama
Evropski parlament traži istragu o Ðukanovićevim "of-šor" kompanijama - Copyright AP/ Risto Bozovic

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) podneli su 236 amandmana na nacrt izveštaja tog parlamenta za Crnu Goru, čiji je autor izvestilac za Crnu Goru Tonino Picula, a jedan od njih tiče se predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića.

U amandmanima, u koje je portal RTCG imao uvid, konkretnije se poziva na reformu izbornog zakonodavstva, snažniju borbu protiv korupcije i zaštitu prava nacionalnih manjina.

U tekstu amandmana, koji su predali poslanici Tijeri Marijani i Žan Lin Lakapel, zauzima se stav da je Crna Gora jedna od najugroženijih zemalja kada je u pitanju korupcija u Evropi i ističe da je Ðukanović optuživan da je umešan u nekoliko slučajeva zloupotrebe na najvišem nivou države.

Ukazuje se i da su ''Panamski papiri'' otkrili su da Ðukanović i njegov sin Blažo osnovali of-šor kompanije u nekoliko poreskih rajeva.

Šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik pozvao je crnogorske vlasti da pokrenu temeljne istrage o bilo kom kršenju zakona koje je razotkrila afera "Pandora papiri".

Bilčik je dodao i amandman da je, kako tvrdi, "Crna Gora izložena stranom mešanju i zlonamernoj kampanji dezinformacija koje potiču iz Rusije".

On u posebnom amandmanu podvlači važnost strateškog saveza Crne Gore sa EU i sa NATO, osuđuje, kako se navodi, pokušaje u vladi, sektoru bezbednosti i vojsci da dovedu u pitanje stratešku orjentaciju Crne Gore i podstiče crnogorske vlasti da sarađuju sa EU i NATO u oblasti otpornosti na strano mešanje, strane manipulativne dezinformacije i na planu sajber bezbednosti.

Amandman je podneo i sam Tonino Picula, ističući da "podstiče crnogorske vlasti da nastave da se bave postojećim nedostacima u rešavanju slučajeva organizovanog kriminala i oduzimanja imovine stečene kriminalom".

Picula je podneo i amandman kojim poziva Evropsku komisiju da razmotri ekonomsku i finansijsku pomoć EU za zemlje Zapadnog Balkana koje se pridružuju svim sankcijama EU protiv Rusije, usmerenu na ublažavanje posledica krize nastale kao rezultat ruske invazije Ukrajine.

Picula u amandmanu poziva sve parlamentarne stranke da se potpuno angažuju u radu parlamenta i da se izbegne dalja polarizacija na političkoj sceni. Navodi da su politička volja i široki međustranački dijalog, kao i pravilno funkcionisanje demokratskih institucija, ključni za Crnu Goru i njen napredak u pristupnim pregovorima.

Poslanik Fabio Kastaldo predao je amandman kojim "poziva Crnu Goru da preduzme konkretne mjere da obezbedi da zemlja ne postane bezbedna zona za skrivanje imovine ruskih oligarha kojima prete međunarodne sankcije".

Parlamentarac iz reda "Zelenih" Tomas Vajs u posebnom amandmanu napominje da je lider stranke URA Dritan Abazović dobio mandat od predsednika Crne Gore da formira novu vladu sastavljenu od proevropskih partija.

Kaže da je to veoma dobrodošlo, posebno u svetlu, kako tvrdi, nedavne ruske invazije Ukrajine i kontinuiranog uticaja proruskih političkih partija i narativa u državi.

Komentari (0)

Evropa