Region

U Mostaru zabranjen rad prodavnica nedeljom - mogu biti otvorene samo ako ispune posebne uslove

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2022

-

14:36

U Mostaru zabranjen rad prodavnica nedeljom - mogu biti otvorene samo ako ispune posebne uslove
U Mostaru zabranjen rad prodavnica nedeljom - mogu biti otvorene samo ako ispune posebne uslove - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mostar je danas službeno postao prvi od većih gradova u BiH gde je prodavnicama zabranjen rad nedeljom, a oni koji se ne budu pridržavali te odredbe ili prema posebnoj odluci Grada Mostara imali odobrenje za rad, biće kažnjeni za prekršaj i do 3.000 konvertibilnih maraka, odnosno oko 1. 500 evra.

Tako su prodavnice u najvećem gradu na Neretvi danas mahom zatvorene sa istaknutim radnim vremenom na kojem je naznačeno da nedeljom objekat ne radi. Ta odluka je nakon donošenja izazvala različite reakcije građana, preneo je portal Klix.ba.

Jedni su je smatrali apsolutno opravdanom navodeći da u prodavnicama radi najveći broj žena koje nemaju mogućnost da sa svojim porodicama provedu vikend.

Drugi smatraju da u Mostaru treba da radi sve, jer je turistički grad i da se prava radnika regulišu na drugi način, tako da imaju slobodne dane, a onima koji žele da rade vikendom obezbedi dupla smena po ugledu na zapad.

Vikend "pomerili" za ponedeljak

Iako je zabrana rada nedeljom stupila na snagu ipak, postoje izuzeci, jer je odlukom Grada Mostara definisano da prodavnice mogu raditi nedeljom uz odobrenje nadležnih službi, ali su u tom slučaju obavezni da zatvore svoj objekat nekog drugog dana u sedmici.

Tu mogućnost iskoristio je šoping centar "Plaza" na Bišću Polju, tako da radi nedeljom, a u ponedeljak je potpuno zatvoren.

Pixabay

 

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je govoreći o toj odluci objasnio kako je ideja o zabrani rada nedeljom bila sa ciljem da svi građani mogu da provedu nedelju sa svojom porodicom. Ali s obzirom na to da je ovu problematiku teško urediti, kako je pojasnio ostavljena je mogućnost da prodavnice koje odluče da rade nedeljom moraju svoje objekte da zatvore neki drugi dan.

"Mi smo prvi grad ove veličine koji je doneo takvu odluku i zahvalan sam Gradskom veću da smo takvu odluku uspeli da donesemo. Mislim da je to civilizacijska odrednica, da imamo jedan dan u sedmici da ne radimo. S obzirom da pozdravljamo zapadne običaje i da smo u srcu Evrope, nedelja je primeran dan, jer svi koristimo vikende za dan odmora, jer tada deca ne idu u školu i sve ono što je vezano za vikend", kazao je gradonačelnik Mostara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa