Region

Evropski parlamentarci raspravljali o izveštaju o stanju u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2022

-

15:37

Evropski parlamentarci raspravljali o izveštaju o stanju u BiH
Evropski parlament - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je danas da je situacija u BiH napeta i zabrinjavajuća, da napredak u reformama na evropskom putu nije dovoljan, te da je ključno ispunjavanje 14 prioriteta ukoliko zemlja želi napredak u evropskim integracijama.

On je istovremeno pozvao političke lidere da konačno usaglase izmene Izbornog zakona BiH, prenosi RTRS.

Na sednici Odbora za spoljne poslove EP koji je raspravljao o izveštaju o stanju u BiH, izvestilac za Paulo Rangel naveo je da su u izveštaju istaknuta dva ključna problema koja su glavna prepreka u ispunjavanju 14 prioriteta - "secesionistička retorika" predstavnika Republike Srpske i njihovo povlačenje iz zajedničkih institucija, te nepostojanje političke volje da se postigne sporazum o reformi Izbornog zakona BiH.

On je zatražio od političkih aktera u BiH da postignu sporazum o izmenama izbornog zakonodavstva, ističući da izbori moraju biti održani kako je planirano. Takođe, naveo je da se u izveštaju EU "poziva da iskoristi sve alate koje ima na raspolaganju, uključujući i ciljane sankcije protiv destabilizujućih faktora u zemlji", kao i da se BiH mora uskladiti sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, a to se posebno odnosi na sankcije protiv Rusije i Belorusije, prenosi RTRS.

Evroparlamentarac Ditmar Koster izjavio je da je BiH danas u dubokoj političkoj krizi i optužio rukovodstvo Republike Srpske kao glavnog krivca za to. Poslanik Klemen Grošelj je naveo da treba pronaći kompromis o Izbornom zakonu, te da bi opšti izbori svakako trebalo da budu održani i da BiH zaslužuje status kandidata za članstvo u EU.

Poslanica Zelenih Viola fon Kramon Taubadel istakla je da ta stranka "pozdravlja sankcije protiv onih koji destabilizuju situaciju u zemlji" i da treba osuditi mešanje predsednika Hrvatske Zorana Milanovića u unutrašnje stvari BiH, a poslanica Željana Zovko izjavila je da se Dejtonski mirovni sporazum mora poštovati, te da BiH mora biti sigurna zemlja kao budući kandidat za članstvo u EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa