Region

Ambasada Rusije u BiH prestala da finansira kancelariju visokog predstavnika: Isključeni smo iz procesa odlučivanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/04/2022

-

13:52

Ambasada Rusije u BiH prestala da finansira kancelariju visokog predstavnika: Isključeni smo iz procesa odlučivanja
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Almir Razić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini objavila je da je prestala sa plaćanjem svog udela u finansiranju visokog predstavnika u BiH.


Kako je saopštila Ambasada, principijelni stav Ruske Federacije je da se bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN Kristijan Šmit me može smatrati visokim predstavnikom u BiH, dodajući da je Ruska Federacija je jedan od svedoka Dejtonskog sporazume, te član Upravnog odbora Veća za implementaciju mira.

"Što se tiče finansijskih aspekata, neviđeno kršenje principa konsenzusa u radu UO PIC-a dovelo je do toga da je Rusija faktički isključena iz procesa donošenja odluka u ovom formatu, uključujući i budžetska pitanja. S tim u vezi, obustavili smo naše učešće u finansiranju OHR-a. Bićemo spremni da nastavimo isplate u dogovorenom iznosu nakon što se situacija u UO-u vrati konstruktivnosti, na što stalno pozivamo partnere", saopštila je ruska ambasada u Sarajevu.

Podsetimo, Rusija od dolaska na tu funkciji ne priznaje Kristijana Šmita kao legitimnog visokog predstavnika u BiH jer SBUN nije formalno pristao na njegovu kandidaturu.

Šmit je svoj mandat počeo 2. avgusta 2021. godine, a Ambasada u BiH 31. jula obznanila da nema nameru da sarađuje sa novim visokim predstavnikom, te zapretila kako "oni koji to čine, rade na vlastitu odgovornost i rizik, jer on nema potreban mandat Saveta bezbednosti UN-a".

Njegov legitimitet ne priznaje ni Republika Srpska, koja je jedan od entiteta BiH.

Situaciju je dodatno produbila i nedavna odluka Kristijana Šmita da prvi put od stupanja na dužnost primeni bonska ovlašćenja, kada je  doneo Odluku kojom je faktički poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. februara ove godine.

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa