Region

Ambasador Mađarske za Euronews Srbija: "Pritisci na Srbiju jasan pokazatelj da je sve bliža Evropskoj uniji"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2022

-

22:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dr Atila Pinter, ambasador Mađarske u Srbiji gostovao je u emisiji Euronews veče gde je govorio na temu situacije u Ukrajini, ali i pritisaka kojima su naše dve zemlje izložene - Mađarska zbog odbijanja da pošalje oružje Ukrajini, a Srbija zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

"Ministar Sijarto je naglasio da je Mađarska od 2014. godine već prihvatila puno sankcija protiv Rusije. Ali, uvek imamo crvenu liniju, a ona je u ovom slučaju energetika i uvoz prirodnog gasa. Kako za Srbiju, tako je i za Mađarsu uvoz prirodnog gasa iz Ruske federacije praktično pitanje bezbednosti u energetici, a to znači da mi ne možemo da prihvatimo nikakve sankcije protiv Rusije", rekao je on.

Dr Pinter pak, kaže da Mađarska svakako od 2010. godine radi na tome da diverzifikuje izvore energenata što će ostati važan deo njihove spoljne politike.

"Mogu da vam kažem da imamo dobru saradnju sa Hrvatskom. Povezali smo se sa drugim zemljama kao što su Slovačka i Austrija, a spremni smo da to uradimo i sa Rumunijom. Naravno, i sa Srbijom"

Konkretno, Pinter ističe da Srbija i Mađarska imaju odličnu saradnju ne samo u snabdevanju prirodnim gasom nego i električnom energijom.

"Ako gledamo rezultate bilateralne robne razmene možemo videti da i je i električna energija veliki deo izvoza Srbije u Mađarsku i izvoz Mađarske u Srbiju. Naravno, imamo više mogućnosti osim u sferi prirodnog gasa, ali dok Srbija i Mađarska mogu da obezbede prirodni gas, koji je 85 odsto iz Rusije, to znači da moramo da budemo pažljivi u donošenju odluka"

Stav Mađarske je jednostavan - ne šalje oružje u Ukrajinu, ali pruža pomoć na drugi način, ističe Pinter.

"Obezbedili smo veliku pomoć izbeglicama. Mađarska je primila 600 hiljada izbeglica iz Ukrajine. Ne znamo koliko ih je ostalo jer nemamo još tačne podatke, ali smo spremni da im obezbedimo smeštaj, hranu i mogućnost zaposljenja. Do sada smo u Ukrajinu poslali 400 tona lekova, hrane i pića u okviru programa Hungary Helps. To je inače bio najveći program mađarske vlade koji se tiče pomoći van naše zemlje", kaže on i dalje naglašava:

"Ali, što se tiče molbe ukrajinske vlade, Mađarska nije spremna da pošalje oružje u Ukrajinu. Opet kažem, spremni smo da pomognemo izbeglicama na druge načine u vidu lekova i hrane, ali slanje oružja je bezbednosno pitanje"

Tajna dobrih odnosa Mađarske i Srbije je, smatra Pinter i to što međusobno prihvatamo odluke koje je ova druga vlada donela. Tako je bilo i što se tiče stava Srbije da osudi invaziju na Ukrajinu, ali ne i da uvede sankcije Ruskoj federaciji.

"Mađarska vlada neće vršiti nikakav pritisak na srpsku kada je ta odluka u pitanju. Mi se bavimo svojim pitanjima i problemima", rekao je on.

Govoreći o pritiscima koji se na Srbiju vrše zbog neuvođenja sankcija, Pinter ističe da to znači da je Srbija sve bliža Evropskoj uniji.

"Srbija je svakako bliža EU nego, recimo 2014. godine. Što se više jedna zemlja približava EU, to su očekivanja sve veća i veća. Ali, mi isto tako mislimo da samo od srpske vlade zavisi hoće li se pridružiti sankcijama ili ne", dodaje.

Nada se i da sukob u Ukrajini neće trajati još dugo jer, kako kaže, posao tek tada predstoji.

"Moraćemo da analiziramo celu ovu situaciju. Plaši me to što trenutno niko ne može jasno da vidi i kaže šta će biti sledeće ili za deset godina u tim regionima", istakao je on.

"Srbija i Mađarska prijateljske zemlje"

Euronews Srbija

 

Dr Pinter kaže da se uticaj izbornih rezultata u Srbiji i Mađarskoj ogleda na naše bilateralne odnose, ponajviše u tome što će se ustaljeno dobra saradnja nastaviti i u budućnosti.

"Mislim da je prijateljstvo vašeg predsednika i mog premijera važan faktor kada pričamo o bilateralnim odnosima jer su vam u politici uvek potrebni dobri partneri, pa čak i prijatelji. U poslednjih nekoliko godina gospodin Vučić i Orban izgradili su, ne samo dobre već prijateljske odnose među našim zemljama", ističe on.

U prilog tome, smatra i da tretiranje mađarske manjine u Srbiji treba da posluži kao primer i drugim evropskim zemljama. Recipročno, i Mađarska će nastaviti da garantuje prava srpske manjine.

"Mađarska zajednica u Srbiji ima odličnu zastupljenost, ne samo u Vojvodini nego i na republičkom nivou", rekao je i nastavio:

"Dozvolite mi da istaknem da u Mađarsoj živi mala, ali veoma jaka srpska zajednica, i u poslednjih nekoliko godina naša vlada je posvetila veliku pažnju da obezbedi više sredstava i pomoći za obrazovanje srpske zajednice. Na primer, od 2018. do 2020. godine obezbeđeno je tri miliona evra za rekonstrukciju škola u Budimpešti, Lovru i Batonji. To se najbolje vidi u broju srpskih đaka u osnovnoj i srednjoj školi 'Nikola Tesla' u Budimpešti koji je pre 10 do 15 godina bio 115, a danas je preko 600! To je jasan signal dobrih odnosa naših dveju zemalja", zaključio je dr Pinter u razgovoru za Euronews Srbija. 

 

Komentari (0)

Evropa