Region

Blinken: Tražimo alternativu ako Rusija blokira mandat EUFOR u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2022

-

23:18

Blinken: Tražimo alternativu ako Rusija blokira mandat EUFOR u BiH
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Kevin Lamarque

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Etoni Blinken rekao je danas na sednici Odbora za spoljne poslove Senata SAD da deli zabrinutost senatorke Džin Šejhin, koja je nedavno boravila na Zapadnom Balkanu, o tome da postoji šansa da Ruska Federacija blokira produženje mandata misije EUFOR u Bosni i Hercegovini

Komentarišući posetu američkih senatora zemljama Zapadnog Balkana, Blinken je naglasio da su međunarodne snage potrebne Bosni i Hercegovini kako bi se obezbedili mir i stabilnost.

"U slučaju da Savet bezbednosti zbog blokade Rusije ne bude u mogućnosti da obnovi mandat koji ističe u novembru, moramo da imamo rezervnu opciju", poručio je Blinken, prenosi Kliks.ba.

On je ocenio da je zbog situacije u Ukrajini neophodno pružiti podršku zemljama Zapadnog Balkana.

"Mislim da generalno situacija s ruskom agresijom na Ukrajinu naglašava važnost hitne integracije svih zemalja Zapadnog Balkana u EU. To je nešto što ćemo podržavati na različite načine i u budućnosti", zaključio je Blinken.

Delegacija američkih senatora, koju su činili članovi Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šejhin i član Odbora za oružane snage Tom Tilis, boravili su prošle nedelje u poseti zemljama Zapadnog Balkana.

Komentari (0)

Evropa