Region

Šefik Džaferović pozvao zvaničnike Hrvatske da se ne mešaju u unutrašnje stvari BiH

Komentari

Autor: FoNet

05/05/2022

-

20:16

Šefik Džaferović pozvao zvaničnike Hrvatske da se ne mešaju u unutrašnje stvari BiH
Šefik Džaferović pozvao zvaničnike Hrvatske da se ne mešaju u unutrašnje stvari BiH - Copyright EPA/ Malton Dibra

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je danas zvaničnike Hrvatske da se ne mešaju u unutrašnje stvari njegove zemlje i savetovao "susedima, pa i Republici Hrvatskoj" da "puste BiH na miru".

Džaferović je, odgovarajući na pitanja novinara posle ceremonije odavanja počasti deci ubijenoj tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, rekao kako ne želi da polemiše sa onima koji učestalo komentarišu stanje u BiH jer se time samo dalje doprinosi pogoršanju situacije.

"Savetujem našim susedima, pa i Republici Hrvatskoj, da oni puste BiH na miru. Mi ćemo svoje odnose uređivati onako kako mi mislimo da ih treba uređivati. Mi smo samostalna, nezavisna, međunarodno priznata država i oni prema Dejtonskom mirovnom sporazumu imaju obavezu da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH", citirala je agencija Hina Džaferovića.

On je rekao kako ne namerava da preduzme ni jedan korak kojim bi se dodatno pogoršalo stanje u zemlji, rekavši da isto to očekuje i od susednih država.

"Ovo što se radi je ustvari uplitanje u unutrašnje stvari BiH", kazao je Džaferović, alurirajući na izjave iz Hrvatske kojima se osporava zakonitost održavanja izbora u BiH zakazanih za 2. oktobar, navodi Hina.

Džaferović je poručio kako će tih izbora svakako biti i da će biti održani u skladu sa važećim zakonom koji svi treba da poštuju.

Zagrebačka agencija podseća da je Centralna izborna komisija BiH (CIK) u sredu raspisala opšte izbore uprkos činjenici da nije postignut dogovor o izmenama postojećeg izbornog zakona koji predviđa da se opšti izbori održavaju svake četvrte godine, prve nedelje u oktobru. Predstavnici međunarodne zajednice podržali su sprovođenje izbora po postojećem zakonu.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit je, u novom izveštaju stanju u BiH upućenom Savetu bezbednosti UN, naglasio da je izborna reforma u BiH nužna, ali ako je ne bude, da se izbori moraju održati prema važećem zakonu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa